Daca esti bun intr-un domeniu, atunci automat esti cautat pentru serviciile tale.
Freelancerii sunt exemplul perfect – ei au servicii de oferit, insa multi se confrunta cu problema lipsei de clienti.
Exista oameni care ar putea beneficia (si ar plati bine) pentru serviciile pe care le ofera, dar care nu stiu de existenta lor.
Asadar, esti bun intr-un anumit domeniu: te pricepi la web design, photoshop, sport, stii sa rezolvi o anumita problema pe care altii o au sau pur si simplu esti recunoscut pentru o abilitate a ta.
De exemplu, poti fi recunoscut drept cel care-si scoate grupul de prieteni afara din casa (uite ce treaba faina face prietenul meu, Mihai Dascalu, pe Traieste Aventura).
Orice subiect te-ar pasiona, crearea unui blog pe domeniul respectiv iti va aduce o gramada de beneficii.
Printre ele se pot numara castigul de bani, adunarea in jurul tau a oamenilor care iti impartasesc pasiunea, sau de foarte multe ori ambele.
Deci, de ce un blog e solutia ideala pentru un freelancer de succes?
1) E unealta perfecta pentru a lua legatura cu potentialii tai clienti
Sau cu oamenii care au aceleasi interese si pasiuni ca tine.
Internetul e cea mai buna si simpla unealta pentru a-i gasi pe altii, dar si pentru a te face usor de gasit tu insuti – in special printr-un blog care iti stabileste prezenta in social media.
In timp, poti forma o comunitate de oameni pasionati de un domeniu comun in jurul siteului tau. Exact asta facem aici, cu blogul Doar pe Internet. Daca vrei sa ni te alaturi, inscrie-te la sfarsitul acestui articol!
2) E unealta perfecta pentru a mentine legatura cu acei oameni
Sa zicem ca ajung pe siteul tau, te citesc si imi place foarte tare ce vad. Ca detinator al blogului, tu ai o gramada de cai prin care vei putea mentine legatura cu mine ca cititor mai tarziu!
Printre ele se afla social media (in special facebook-ul), RSS feed-ul (o unealta care permite unui cititor sa vada cand postezi ceva nou) si cea mai eficienta metoda de care ai nevoie – construirea unei liste.
Lista (de cititiori fideli) ai blogului tau reprezinta multitudinea de oameni carora le-a placut ce au citit la tine si care au decis ca vor sa se intoarca pentru mai mult in viitor.
Asadar, tu le oferi posibilitatea sa se inscrie pentru noutati introducandu-si adresa de e-mail intr-un loc (de preferat mai multe) de pe site.
Oamenii din lista ta sunt cei mai valorosi vizitatori ai tai. Ei sunt cei despre care stii sigur ca sunt interesati de subiectul tau. Ei sunt, de asemenea, cei care vor raspandi vestea de fiecare data cand faci ceva fain in domeniul tau.
Nu vorbim despre o simpla lista de e-mailuri. Vorbim despre oameni reali care te plac si care vorbesc despre tine. Si sa se vorbeasca despre tine si despre serviciile pe care le oferi e unul dintre cele mai valoroase beneficii pe care le poti avea ca freelancer.
Asta e calea prin care un blog te ajuta sa transformi un om care ar fi uitat de tine peste cateva zile, intr-un cititor sau client fidel.
3) Ai expunerea unei firme mari, cu investitii minime
In trecut, doar firmele mari, cu investitii de milioane de dolari si sute de mii de angajati isi permiteau sa aiba expunere mare pe piata.
Aveai nevoie de cladiri si sedii uriase, de bannere mari si trebuia sa fii prezent peste tot pe glob.
Era internetului si, mai tarziu, cea a bloggingului, au schimbat radical acest concept.
Astazi, daca faci ceva de calitate si arati catorva oameni, restul lumii va afla de la sine inainte sa-ti dai seama.
Ne indreptam cu pasi repezi spre conceptul de “one-man firm”, sau compania formata dintr-un singur om. O singura firma, unul sau foarte putini oameni, un singur serviciu impecabil oferit.
Daca cineva da un share pe facebook azi unui video uluitor, sau unui website care ofera o solutie-minune pentru o problema pe care o au multi oameni, ce se intampla?
A doua zi deja stiu de 10.000 de ori mai multi oameni despre videoul sau siteul respectiv. Ca exemplu, vezi fenome recente precum Gangnam Style sau Harlem Shake.
Credeti ca au avut nevoie de tactici speciale de advertising sau de planuri elaborate de marketing? In oras la tine, exista bannere uriase pe care scrie Harlem Shake?
Vestea se raspandeste foarte repede in mediul online. Azi, mai usor ca niciodata. Tot ce ai nevoie este ceva ce altii cauta. Nu trebuie sa fie un lucru cautat de jumatate de glob, ca in exemplul dat.
Dar cu siguranta ai o pasiune pe care o impartasesti cu cel putin alti 10.000 de oameni de pe planeta asta. Si pasiunea aceea poate fi cheia spre succesul tau.
Iar daca pasiunea ta e cheia, mijlocul cel mai potrivit e blogul.
4) Daca esti bun la ceea ce faci, alti bloggeri vor vorbi despre tine
Iar ca rezultat, o audienta si mai mare va auzi despre tine si despre ce ai de oferit. Asadar, mai multi potentiali clienti vor sti despre existenta ta.
Cand ajungi in punctul asta, blogul tau deja incepe sa creasca precum un bulgare mic de zapada care se rostogoleste la vale. Vrei nu vrei, va deveni din ce in ce mai mare.
Tot ce ai nevoie ca sa-ti incepi propriul blog sunt un domeniu si un serviciu de hosting.
5) Nu exista limita pentru cat de mult te poti
dezvolta in directia asta
Cat timp evoluezi constant si iti imbunatatesti serviciile, audienta ta va fi din ce in ce mai mare, iar clientii din ce in ce mai multi.
Chestia asta iti va permite sa te concentrezi strict pe pasiunea ta, pe ce iti place sa faci.
Nu vei mai fi nevoit sa-ti bati capul cu solutii pentru gasirea clientilor.
Doar concentreaza-te pe crearea unui produs sau al unui serviciu nou de valoare, trimite un e-mail listei tale si imediat vei avea zeci de oameni entuziastmati si dornici sa-ti testeze produsul.
De asemenea, vei avea oricand posibilitatea sa-i intrebi pe ceilalti ce cred despre ce oferi si cum considera ei ca ti-ai putea imbunatati serviciile. Nu subestima puterea feedbackului colectiv! El sta la baza fiecarui concept de succes.
Cu cat vei ajuta mai multi oameni prin ceea ce faci, cu atat mai multa lume va raspandi vestea despre tine si despre serviciile tale.
6) Ca un BONUS, vei evolua foarte mult pe domeniul tau
Un alt avantaj urias pe care prezenta online ti-l ofera e motivatia de a te dezvolta constant in domeniul in care te implici.
Cand ai un blog si clienti sau cititori care au asteptari de la tine, acest simplu fapt te motiveaza sa-ti fortezi limitele. Sa rupi barierele. Sa cauti mereu sa fii mai bun, sa te autoeduci mai departe, sa vii mereu cu ceva nou si inovator, sa faci, sa actionezi.
Actiunea poate ca nu aduce mereu succesul, dar nu exista succes fara actiune.
BENJAMIN DISRAELI
Vei invata inevitabil sa fii mai productiv, mai organizat cu timpul tau si mai constient de directia in care mergi. Doar acest bonus merita tot efortul depus in crearea propriului tau blog.
Acum ca ti-am spus toate astea, tu ce alegi?
Angajat, sau propriul tau sef? Lasa-mi un comentariu mai jos sau contacteaza-ma si spune-mi ce crezi despre articol! Feedbackul tau ma ajuta enorm.
De asemenea, daca ti-a placut articolul, te rog sa-i dai un share folosind butoanele de mai jos!
Pe data viitoare,
Andrei Atudorei
Tudorel
Foarte interesanta,,lectie,, sincer ai reusit sa-mi dai un inpuls pozitiv la ceea ce lucrez in prezent mai exact la acest blog in care doresc sa impartasesc cunostintele mele acumulate in decursul a 21 de ani tuturor cititorilor contra unei sume modice nesemnificative chiar.
Succes si deja am devenit ,,fanul tau,,