Actualizare Septembrie 2023: Tocmai am publicat un tutorial nou si mult imbunatatit despre cum sa-ti faci un blog profesional. Facem totul pas cu pas, si pagina cu pagina!
Te invit sa-l vezi aici: Cum să faci un blog WordPress în 10 pași simpli.
Sau pentru un website de prezentare cu WordPress, explicat pas cu pas de la A la Z, vezi tutorialul complet actualizat in 2023: Cum să faci un site WordPress în 7 pași simpli.
In continuare poti citi varianta initiala a acestui articol, scrisa acum mai multi ani… 🙂
Sunt multi oameni care vor sa se apuce de un blog, fie el unul de nisa (cum e Doar pe Internet) sau un blog personal.
Cand vine vorba de trecut la actiune, totusi, majoritatea se blocheaza la partea tehnica.
Daca ai putina rabdare si te documentezi, in schimb, iti dai seama ca partea tehnica e una din cele mai simple parti ale drumul tau spre detinerea unui blog de succes.
In acest articol am sa-ti prezint pe scurt cele doua metode prin care iti poti crea un blog si am sa te ajut sa o alegi pe cea care ti se potriveste tie.
1) Folosirea unui serviciu gratuit
Pe langa faptul ca e gratuita, aceasta metoda e de asemenea simpla. Orice incepator isi poate incepe un blog folosind metoda asta fara prea multa bataie de cap, cu maxim 30 de minute de munca pe partea tehnica.
Are si anumite dezavantaje in schimb, pe care le vom analiza imediat.
Ce trebuie sa faci: iti inregistrezi un cont pe unul din numeroasele site-uri care te ajuta sa-ti faci un blog gratuit la ei.
Cele mai populare solutii de acest gen sunt Blogger (detinut de Google) si WordPress.com.
Tine minte ca a detine un blog gratuit pe WordPress.com nu e acelasi lucru cu a avea propriul tau blog pe platforma WordPress. Vorbim mai mai multe despre asta la metoda 2, mai jos.
Dupa ce ti-ai creat un cont ori pe Blogger ori pe WordPress.com, vei gasi pe Google o multime de ghiduri care te vor ajuta sa-ti configurezi si personalizezi blogul.
Care sunt avantajele metodei:
- E gratuita.
- Ai bataia de cap minima pe partea tehnica (nu cauti tu hosting, nu trebuie sa-ti configurezi un domeniu, etc.)
- Metoda e foarte prietenoasa cu incepatorii.
Care sunt dezavantajele metodei:
- Site-ul nu il vei detine tu. Chiar daca tu esti autorul blogului si scrii pe el, blogul tau va fi detinut „in acte” de Blogger sau de WordPress.com, ei avand dreptul sa faca orice doresc cu el. Nu il vor arunca la gunoi niciodata, desigur, dar e bine sa fii constient ca nu ai drept de proprietate asupra unui site creat prin aceasta metoda.
- Nu ai control total asupra domeniului site-ului. El va putea fi accesat doar folosind un link cu extensia .blogspot.ro, sau .wordpress.com (depinde unde iti faci site-ul). De exemplu, blogul tau se va putea numi andreiatudorei.blogspot.ro, dar nu se va putea numi andreiatudorei.ro
- Nu ai control total asupra modului in care arata blogul tau. Ti se ofera niste posibilitati de design standard din care vei putea alege, dar atat. Folosind metoda a doua, in schimb, vei putea face un blog care sa arate exact cum iti imaginezi tu ca va arata.
- Nu ai control total asupra continutului site-ului tau. Iti vor fi afisate reclame pe blog in schimbul gratuitatii pe care Blogger sau WordPress.com ti le ofera.
- Oricine care are cunostinte minime despre site-uri va sti din start ca un blog cu extensia .blogspot.ro sau .wordpress.com este creat de un incepator. Chestia asta iti va scadea credibilitatea in fata cititorilor tai.
2) Crearea propriului tau blog pe platforma WordPress
In primul rand, trebuie sa intelegi diferenta dintre platforma WordPress si site-ul WordPress.com.
WordPress.com e un site pe care te poti inregistra si unde iti poti crea un blog gratuit.
Platforma WordPress e un tip de program pe care il instalezi pe spatiul tau virtual pentru a-ti transforma site-ul intr-un blog (asa cum e Doar pe Internet).
Metoda a doua presupune sa te folosesti de acest soft numit WordPress pentru a-ti crea un blog.
Pentru a face asta, ai nevoie in primul rand sa detii cele doua componente necesare oricarui site de pe internet: un domeniu si un serviciu de hosting.
Domeniul te va costa pana in $10 anual daca vrei ca el sa fie de forma doarpeinternet.com sau €33 pe viata daca vrei ca el sa fie de forma doarpeinternet.ro.
Indiferent ce ti se spune de catre profesionisti, alegerea tipului de domeniu tine de estetica si de preferintele proprii.
Nu va avea un impact real asupra succesului viitorului tau site daca domeniul tau va fi .com sau .ro, asa ca sfatul meu e sa mergi pe propria ta intuitie cand faci alegerea. Exista site-uri romanesti de mare succes pe ambele variante.
Pentru inregistrarea unui domeniu .com recomand Moniker, iar pentru inregistrarea de domenii .ro recomand xservers. Le-am folosit pe ambele si nu am avut nimic sa le reprosez.
Legat de serviciul de hosting, mereu am folosit si am recomandat Hostgator. Am scris un intreg articol despre aceasta alegere si iti recomand sa il citesti daca te gandesti serios la a-ti deschide un blog!
Vei gasi acolo si un cupon special pentru cititorii Doar pe Internet care iti va oferi o reducere de $10 pe Hostgator (practic, vei avea prima luna de hosting gratuita).
Dupa ce ai un domeniu si detii un serviciu de hosting, tot ce trebuie sa faci e sa instalezi platforma WordPress pe spatiul tau virtual si sa treci la treaba.
Care sunt avantajele metodei:
- Vei avea toate drepturile asupra site-ului tau
- Vei putea controla absolut tot ce afisezi pe site
- Asta este metoda folosita de profesionisti, chiar si de cei care fac zeci de mii de dolari lunar din bloguri pe internet. Folosirea platformei WordPress e cea mai populara si simpla metoda de a-ti crea un blog serios.
- Site-ul tau va iesi mult mai usor in evidenta in fata miilor de bloguri gratuite care apar in fiecare zi.
Care sunt dezavantajele metodei:
- Va trebui sa faci o investitie (minima, de altfel) pentru inceperea si intretinerea unui astfel de blog.
Ca investitie, prima luna nu vei fi nevoit sa platesti decat domeniul .com (mai putin de $10) sau .ro (mai putin de €33), pentru ca hostingul va fi gratuit daca folosesti cuponul nostru pentru Hostgator.
Apoi, hostingul pentru blogul tau te va costa mai putin de $10 lunar. Acesti bani vei continua sa-i platesti doar daca esti multumit de serviciul oferit si vrei sa continui (poti renunta oricand).
Asadar, care este metoda care ti se potriveste tie?
Daca esti incepator si e prima data cand iti faci un blog, e posibil sa fie o idee buna sa incerci prima metoda.
Gandeste-te, totusi, ca vei avea anumite limitari si nu vei putea sa ajungi foarte departe asa.
La un moment dat, va trebui sa faci transferul pe platforma ta proprie WordPress pentru ca blogul tau sa-si poata continua evolutia.
Daca esti obisnuit cu partea tehnica a calculatorului in general, daca ai mai auzit de cod HTML si despre cum se face un site pana acum, atunci iti recomand cu incredere sa incepi direct cu metoda a doua. Restul le vei invata cu timpul.
Oricare dintre metode ai alege-o, tine minte! Chiar daca nu te simti pregatit sa-ti deschizi un blog acum, n-are importanta. Ce conteaza cu adevarat e sa vrei si sa incerci, sa faci primul pas!
Restul lucrurilor – mai ales cele ce tin de tehnic – le vei invata pe parcurs!
E randul tau!
Tu pe care dintre metode o alegi?
Lasa-ne un comment si spune-ne care e blogul tau (da-ne un link!) sau povesteste-ne cum urmeaza sa arate viitorul tau blog!
Sunt curios sa vad ce ai reusit sa realizezi, si iti stau mereu la dispozitie pentru intrebari si sfaturi! 🙂
De asemenea, daca ti-a placut acest articol, te rog sa il trimiti unui singur prieten despre care stii ca ar putea fi interesat de blogging!
Pe data viitoare,
Andrei Atudorei
Soran
Domeniile .ro cu valabilitate nelimitata nu mai sunt valabile din 2018. ROTLD a ales sa le anuleze (cu riscul de a fi dati in judecata) transformand toate domeniile pe viata in domenii cu valabilitate limitata.
Andrei Atudorei
Asa e, domeniile .ro se platesc acum anual (la fel ca si cele .com). Multumesc pentru completare! 🙂
Sorin
Vă salut. Mă documentez pentru a-mi face un blog. Întrebarea este: -Dacă o vedetă îmi permite să scriu despre el, să public fotografi despre el și alte amănunte din viața lui credeți c-ar avea succes ?
Mulțumesc
Lina
buna, referitor la crearea unui blog gratuit, il poti trece apoi pe platforma de hosting?
ma chinui sa imi fac unul si cred ca am instalat fara sa stiu bine cum stau lucrurile, platforma wordpress, pentru ca imi apar fereastre de hosting si domeniu cu plata
Ma poti ajuta te rog? mai intai as vrea sa invat cum sa creez un site/blog gratuit si apoi in functie de cum merg lucreurile as vrea sa il transfer pe domeniu si hosting.
Multumesc
Oana
Buna,
Eu fiind incepatoare m-am gandit sa apelez la prima metoda mai intai si mai incolo o sa vad ce o sa mai fac. Am incercat sa ma abonez la newsletter-ul tau, dar nu am putut, zice “Maillist not active”… ???
DVV
postul tau contine o inexactitate/omisiune importanta. Poti avea numele tau de domeniu la wordpress.com sau blogspot.com contra unei taxe de 10$/an.
Adica toate avantajele lipsei unui hosting platit plus avantajele propriului domeniu. E bine cand scrii ceva sa mai te si documentezi inainte…
Andrei Atudorei
Cum poate o omisiune sa fie acelasi lucru cu o inexactitate?
Daca nu folosesc un serviciu in mod direct si nu stiu despre el decat din ceea ce scrie pe site-ul care il ofera, de multe ori prefer sa nu il recomand.
Dar iti multumesc pentru comment si feedback, DVV! Sunt sigur ca ii va ajuta pe altii 🙂