Articol actualizat: 9 Februarie 2020
Exista doua carduri care iti permit instant sa folosesti Apple Pay in Romania fara sa-ti bati capul cu bancile — primul este cardul Revolut gratuit, iar al doilea este cardul Monese. Vezi si comparatia noastra Revolut vs. Monese ca sa afli avantajele fiecaruia.
Apple Pay s-a lansat oficial in Romania astazi, 26 Iunie 2019.
Desi nu a fost facut un anunt oficial inca, in dimineata de azi in aplicatia Wallet a aparut in sfarsit optiunea de a adauga carduri de debit si credit pentru utilizatorii de la noi din tara.
Un numar surprinzator de mare de banci si servicii sunt deja compatibile cu Apple Pay la noi.
Afla mai jos ce dispozitive si carduri sau conturi sunt compatibile cu Apple Pay in Romania, cum iti adaugi cardul in Wallet, cum platesti cu Apple Pay, si experientele mele de azi platind prin Apple Pay cu un iPhone 8.
Unde pot plati cu Apple Pay in Romania?
Poti plati cu Apple Pay la orice comerciant care dispune de un POS cu optiunea Contactless. Adica oriunde ai putut plati pana acum cu un card contactless, vei putea plati prin Apple Pay.

Peste 90% dintre comerciantii din Romania dispun deja de un POS contactless, ceea ce inseamna ca poti folosi Apple Pay aproape oriunde, offline si online, incepand de azi.
Ce dispozitive sunt compatibile cu Apple Pay?
Odata atasat un card in aplicatia ta Wallet (Portofel), el va putea fi folosit pentru a face plati prin majoritatea dispozitivelor de la Apple.
Dispozitive compatibile: Apple iPhone (6, SE, sau versiuni mai noi), Apple Watch, iPad si Mac.
Ce carduri si conturi poti folosi cu Apple Pay in Romania?
In Romania, 3 dintre cele mai mari banci sunt deja compatibile cu Apple Pay, speculandu-se ca inca 3 banci vor adera listei in curand (cel mai probabil incepand din toamna):
- Banca Transilvania (Bancpost)
- ING Bank
- UniCredit Bank
- BCR (in curand)
- Raiffeisen Bank (in curand)
- OTP Bank (in curand)
Cardurile de tip MasterCard si VISA eliberate de aceste banci sunt compatibile cu Apple Pay.
Daca nu ai deja un cont sau card de la bancile de mai sus dar vrei Apple Pay, nu e neaparat cazul sa fugi la una dintre ele sa-ti deschizi cont.
Asta pentru ca unele servicii non-bancare sunt de asemenea compatibile, facilitand accesul oricui la Apple Pay indiferent daca ai un cont deschis la bancile de mai sus sau nu:
- Revolut (cel mai rapid mod gratuit prin care poti obtine Apple Pay indiferent de banca ta)
- Monese
- Orange Money
- Edenred (tichete de masa)
Daca nu ai Revolut inca, vezi cum sa obtii un card Revolut complet gratuit in ghidul nostru de aici. Iti poti face un cont Revolut in 5 minute, iti creezi un card virtual instant si gratis in aplicatie din meniul Cards, apoi apesi Add to Apple Pay ca sa-l adaugi in Wallet.
Folosind metoda asta, oricine are un iPhone (6, SE, sau mai nou) isi poate activa Apple Pay in Romania in 5-10 minute, indiferent de banca la care ai cont. Vei folosi contul bancar ca sa alimentezi cardul virtual Revolut (nu trebuie neaparat sa astepti sa ajunga cardul fizic).
In ceea ce priveste bancile romanesti, desi s-a lansat de doar cateva ore, peste 20.000 de romani cu conturi la BT si ING si-au adaugat deja un card in Apple Pay.
Cum iti activezi cardul tau in Apple Pay
Daca ai un card Revolut, cel mai probabil ti-a aparut astazi o notificare in aplicatie cum ca Apple Pay este disponibil.
Deschide aplicatia, in meniul Cards apasa Add to Apple Wallet, astepti cateva secunde, si ai atasat cardul. Dureaza 1 minut, la propriu, si esti gata sa faci plati prin Apple Pay.
Alternativ, poti atasa orice alt card MasterCard sau VISA de la bancile si serviciile mentionate mai sus, urmand pasii:
- Deschide apliatia Wallet (Portofel) pe unul din dispozitive, preferabil un iPhone.
- Apasa Add Card.
- Selecteaza banca sau serviciul de la care ai cardul.
- Introduci datele cardului manual, sau folosesti camera ca sa fie preluate automat.
- Introduci un cod de confirmare primit prin SMS, si cardul e atasat.
Poti repeta procesul pentru alte carduri pe care vrei sa le atasezi, daca ai mai multe.
Ulterior vei putea alege cardul Default (cel principal pe care il vei folosi cel mai des) in aplicatia Wallet, selectandu-l in meniul Default Card din aplicatie.
Cum platesti cu Apple Pay in Romania
Dupa cum spuneam, poti plati la orice POS care are iconita de Contactless sau de Apple Pay, adica majoritatea POS-urilor din Romania.
Platesti exact cum ai plati cu un card contactless, doar ca apropii telefonul de POS in loc sa apropii cardul. Cand il apropii trebuie sa:
- Tii degetul pe scannerul de amprenta, daca ai un iPhone cu amprenta (Touch ID).
- Orientezi camera frontala spre tine, daca folosesti Face ID in loc de amprenta.
- Introduci PIN-ul contului tau Apple, daca optiunile de mai sus nu sunt convenabile.
- Pur si simplu apropii ceasul de POS, daca platesti cu Apple Watch (optional, daca ai un passcode setat, va trebui sa il introduci pe ceas).
Poti deschide meniul Apple Pay inainte sa faci plata (pe un iPhone 8, de exemplu, poti face asta apasand butonul Home de doua ori cu ecranul locked).
Dar acest pas este optional, pentru ca telefonul sau ceasul isi va da seama cand e apropiat de POS.
Parerea si experienta mea cu Apple Pay in Romania
Prima data am folosit Apple Pay ca student in Anglia, acum 2-3 ani.
Mi s-a parut extrem de convenabil sa pot face plati sigure si rapide fara sa am portofelul sau bani cash la mine, si fara grija monezilor primite rest. Lucru util in special cand iesi la alergat sau sala.
I-am simtit lipsa cand m-am intors in tara, asadar azi am fost placut surprins de vestile bune si mi-am atasat imediat cardul Revolut in Apple Pay.
Revolut si Apple Pay iti dau un sentiment de siguranta foarte fain. Platesti cu amprenta si primesti instantaneu o notificare ca sa stii exact cat ai platit si cand.
Simti ca ai control deplin asupra tranzactiilor, si iti permiti sa te grabesti fara grija ca ai uitat ceva sau ca poate vanzatorul a gresit si ai platit o suma mai mare decat trebuia la POS.
In plus, atat Revolut cat si Apple Pay sunt servicii complet gratuite.
Am platit deja la cafenele cu el azi, si voi continua cu siguranta sa-l folosesc oricand e posibil in special pentru platile offline.
Fiind un serviciu foarte nou in Romania, majoritatea oamenilor (chiar unii comercianti care accepta deja plati prin Apple Pay) inca nu stiu ca este disponibil la noi.
Sunt sigur ca daca il folosesti vei primi uneori intrebari si curiozitati despre cum l-ai activat, cel putin pana ne obisnuim toti cu noua tehnologie 🙂
Tu ai folosit Apple Pay?
Ce experiente ai avut? Daca nu ti-ai activat Apple Pay inca, planuiesti sa-l activezi? Scrie-mi experienta ta, sau orice intrebari ai, in comentarii! Voi face tot posibilul sa-ti raspund cat mai repede.
Salut, astazi am incercat sa fac o plata cuApple Watch si spre uimirea mea, nu am reusit. Cardul Revolut este introdus in Wallet, apare in Apple Watch si cu toate acestea nu am reusit. Cand am apropiat ceasul de POS, a vibrat dar tranzactia nu a putut fi efectuata. Cauze, pareri, sfaturi? Multumesc pentru sustinere!
Salut Alin, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat.
Ai primit vreo eroare sau notificare cand a vibrat dar tranzactia a esuat, sau nimic? Te-a pus sa introduci vreun passcode pe Apple Watch?
Sper ca ai reusit sa rezolvi intre timp 🙂 daca da, spune-ne si noua care a fost problema. O seara faina!
Multumesc pentru raspunsul primit.
Da, am rezolvat. Pe langa apropierea ceasului de POS, trebuia ca butonul de power sa fie apasat de 2 ori.
Ceasul vibra saracul pentru ca nu avea comanda data(apasarea butonului power de 2 ori) pentru a putea plati.
Ma bucur ca s-a rezolvat usor, multumesc pentru comentarii! 🙂
Salut, ai idee ce fac cei de la BRD? Când vor adăuga Apple Pay ?
O zi mai buna!
Salut Adrian,
Din ce imi dau seama BRD nu se grabesc prea tare sa fie printre primii care ofera Apple Pay in Romania. Sunt printre singurele banci care nu au adus in discutie subiectul, nici macar la lansarea lui. Cu putin noroc poate se adapteaza si ei curand (dupa parerea mea, cel mai devreme ar fi in toamna).
Iti recomand sa nu astepti dupa ei si sa-ti faci un card Revolut (poti comanda unul gratis in cateva minute daca iti introduci numarul de telefon pe pagina asta pentru descarcarea aplicatiei).
Nu ai nimic de pierdut (e complet gratis tot procesul), vei primi cardul intr-o saptamana, si vei putea adauga cardul in Apple Pay cu un singur click in aplicatie imediat ce il primesti. In plus, Revolut are o gramada de alte avantaje (in special cand calatoresti, faci un schimb valutar, sau transferuri bancare) si cu siguranta iti va economisi minim cateva zeci de euro in urmatorii ani, dar probabil considerabil mai mult.
Daca mai ai intrebari imi poti scrie aici in continuare. Mult succes!