Articol actualizat: 14 Iunie 2019
Acest articol face parte din ghidul complet Cum trimiți bani internațional fără să arunci bani pe comisioane? — daca nu l-ai citit, iti recomandam sa incepi acolo.
WorldRemit este un serviciu de transfer de bani online de pe card asemanator cu TransferGo si TransferWise, prin care poti trimite bani international ieftin si rapid.
Am descoperit recent acest serviciu si avantajele unice pe care le ofera. Mai exact, WorldRemit este excelent in Romania si in Moldova pentru ca banii pot fi trimisi unui beneficiar care nu are nevoie de un cont bancar.
In articol iti voi explica exact cum sa trimiti bani international de pe un card bancar, cu ridicare direct Cash si livrare in sub 10 minute la destinatie in aproape orice oras din Romania si Moldova.
Mai mult, pentru o perioada limitata WorldRemit ofera primul transfer complet gratuit. Nu vei plati niciun comision cand incerci prima data serviciul lor indiferent de suma trimisa, iar rata de schimb valutar este cat de avantajoasa posibil.
Inainte sa trecem la ghidul detaliat in care iti explic pas-cu-pas cum sa trimiti bani in sau din strainatate prin WorldRemit in sau din Romania, as vrea intai sa-ti explic cum functioneaza si ce avantaje unice ofera.
Cum functioneaza si ce are in plus fata de competitie?
WorldRemit este un serviciu relativ nou (compania a fost fondata in 2010) si inovator pentru transferurile internationale de bani.
Folosind acelasi model de transfer al banilor cu care ne-am familiarizat prin TransferGo Romania, cand trimiti bani prin WorldRemit se evita un transfer international direct.
In locul unui transfer direct, WorldRemit folosesc o retea de conturi bancare deschise in fiecare tara in care compania opereaza.
Cand tu transferi bani international prin ei, in realitate se realizeaza doua transferuri locale: unul in tara din care trimiti, si unul in tara in care beneficiarul primeste banii trimisi de tine.
Astfel, pentru tine transferul este extrem de ieftin – comisioane fixe mici, plus un curs de schimb valutar foarte avantajos. Transferul il poti realiza usor, rapid si in deplina siguranta, dupa cum voi detalia imediat in ghid.
Inainte de asta as vrea sa-ti explic avantajele unice pe care WorldRemit le are fata de competitie. Asadar, cand este cel mai avantajos sa folosesti WorldRemit ca sa transferi bani in sau din Romania?
Cand sa folosesti WorldRemit? Avantaje si dezavantaje
Oricine are un cont (respectiv card) bancar poate folosi WorldRemit pentru a economisi banii pe care altfel i-ar da pe comisioanele nejustificate ale firmelor precum Western Union sau Moneygram.
Daca tu (expeditorul) ai un cont bancar, atunci poti economisi cu WorldRemit. Daca nu ai un card bancar sau nu poti sa-ti faci unul, atunci iti recomandam sa citesti intai ghidul nostru despre cardul Monese cu bonus €20 si articolul cum obtii un card Revolut complet gratuit in Romania.
Beneficiarul nu va avea nevoie nici de un cont bancar si nici de un cont WorldRemit ca sa primeasca bani de la tine prin acest serviciu.
Multe dintre avantajele WorldRemit sunt similare cu cele ale TransferGo (comisioane mici, rate de schimb valutar avantajoase, transfer rapid), asadar e recomandat sa-l folosesti in special daca:
- Lucrezi in strainatate si vrei sa trimiti bani in tara.
- Esti in Romania, si vrei sa trimiti bani cuiva din afara.
- Vrei sa transferi bani ieftin si rapid dintr-un cont de-al tau din alta tara, in contul tau din Romania (sau invers).
- Esti platit (sau platesti) pentru produse sau servicii livrate in strainatate.
- Pentru orice alt motiv vrei sa trimiti bani online ieftin si rapid.
Insa, dupa cum am mentionat, WorldRemit este unic pentru ca:
- Poti trimite banii cu ridicare direct Cash la destinatie pe baza unui act de identitate, fara necesitatea unui cont bancar al beneficiarului.
- Banii vor putea fi ridicati instant de catre beneficiar daca optezi pentru metoda Cash (comisionul fiind la fel de mic).
- Transferuri foarte rapide dintr-un cont bancar in altul. Personal am fost placut surprins ca banii au ajuns in sub 12 ore in zilele lucratoare.
- WorldRemit opereaza pe rute greu de acoperit. De exemplu, poti trimite bani in si din SUA, Canada, Brazilia, Africa, Japonia, Malaysia, Singapore, Australia, si multe alte zone neacoperite de competitori.
- Cursul de schimb valutar este extrem de avantajos pentru client.
Asadar, daca economisirea banilor aruncati pe comisioane nejustificate, rapiditatea transferului sau abilitatea de a trimite banii instant cu ridicare direct cash sunt importante pentru tine, atunci alege cu incredere WorldRemit.
Poti avea incredere in WorldRemit?
Poti citi peste 14.500 de pareri scrise despre WorldRemit de catre utilizatorii care au incercat deja serviciul, aici pe site-ul independent de recenzii TrustPilot (majoritatea recenziilor sunt in limba engleza).
Peste 95% dintre cei care au scris o recenzie au considerat serviciul Excelent (4 sau 5 stele), solidificand mai departe WorldRemit ca o companie serioasa in care te poti increde cand transferi bani international.
Aceasta performanta este impresionanta in special cand comparam aceste recenzii cu parerile despre Western Union tot de pe TrustPilot. Aici, multi utilizatori acorda 1 stea si se plang din varii motive. Western Union are de asemenea nota medie 7.7/10 (din 4500+ recenzii), comparat cu 9.4/10 pentru WorldRemit (din 14500+ recenzii).
In plus, WorldRemit este regulat de autoritatile financiare competente din Marea Britanie, iar banii sunt legati de un cont bancar din care pleaca (si unde pot fi returnati la nevoie). Asadar este mult mai sigur decat servicii precum Western Union sau Moneygram care sunt folosite din ce in ce mai des pentru a da tepe in Romania.
Transfer de bani online si rapid de pe card: 3 Pasi Simpli
Urmand cei 3 pasi iti vei crea un cont WorldRemit pe care il vei putea folosi oricand pentru a trimite bani online gratuit (primul transfer fara comision).
Tine minte ca tu (cel care trimite banii) ai nevoie de un cont bancar pentru a transfera cu WorldRemit. Beneficiarul in schimb poate ridica banii primiti direct cash, fara un cont bancar.
- La Pasul 1 iti arat cum sa-ti creezi un cont WorldRemit cu primul transfer gratuit (fara comision). Il vei putea folosi din Romania si din strainatate.
- La Pasul 2 iti arat cum sa initiezi un transfer de bani online pe WorldRemit, folosind una dintre cele 3 metode de transfer disponibile (inclusiv Cash).
- La Pasul 3 iti arat cum sa finalizezi transferul. Aici vei face plata propriu-zisa a banilor care vor fi transferati, de pe cardul tau bancar.
WorldRemit are o interfata intuitiva si e usor de utilizat daca stii limba engleza (din pacate, site-ul nu are versiune in limba romana ca TransferGo).
Insa chiar daca nu cunosti limba, in ghidul de mai jos iti arat cu maxim de detalii (inclusiv poze) ce trebuie sa faci la fiecare pas ca sa transferi bani prin WorldRemit.
Pasul 1 – Creeaza-ti un cont WorldRemit
Intra pe site-ul WorldRemit folosind acest link (click aici) pentru a beneficia de primul transfer gratuit (nu vei plati comisionul prima data cand incerci serviciul).
In partea din dreapta-sus a site-ului, apasa butonul albastru Sign up – ca in Poza 1 mai jos (vezi chenarul rosu din poza).
Pe urmatoarea pagina vom introduce detaliile care ni se cer despre noi pentru crearea contului, dupa cum urmeaza.
Tara in care locuiesti si din care vrei sa trimiti bani folosind acest cont nu va putea fi schimbata dupa crearea contului. In exemplul din Poza 2 mai jos (vezi chenarul verde), eu am ales United Kingdom (Marea Britanie).
Numele tau real completeaza-l astfel – daca ai un singur prenume, atunci scrie-l in primul camp (First Name), iar in al treilea camp (Last Name) numele tau de familie.
Daca ai si un nume mijlociu (sau un al doilea prenume) scrie-l in campul Middle Name, dar daca ai un singur prenume atunci lasa acest camp necompletat.
Important! Asigura-te ca ai scris numele conform unui act de identitate, preferabil pasaport sau permis de conducere. Daca nu ai nici pasaport nici permis, atunci foloseste buletinul.
Exemplu: Vezi Poza 2 mai jos. Prenumele meu din pasaport e Dragos Andrei, iar numele de familie e Atudorei. Asadar am scris Dragos la First Name, Andrei la Middle Name si Atudorei la Last Name.
Asigura-te ca si tu iti scrii numele urmand acelasi exemplu, ca sa eviti posibilele pierderi de timp in viitor datorate datelor introduse incomplet sau incorect.
In continuare completam adresa de e-mail si ne alegem o parola. Ca sa fie acceptata si sigura, parola trebuie sa aiba intre 8 si 16 caractere, inclusiv o cifra.
Nota: Daca nu ai o adresa de e-mail, atunci creeaza-ti un e-mail intai (click aici). Reia Pasul 1 dupa ce ai o adresa de e-mail creata.
Dupa ce ai introdus toate datele, apasa butonul albastru Submit and Create Account.
Vei primi in scurt timp un e-mail similar cu cel din Poza 3 de mai jos.
Daca ai primit acest e-mail, felicitari! Ti-ai creat cu succes un cont WorldRemit pe care il vei putea folosi oricand vei dori sa transferi bani online ieftin si rapid.
Urmeaza sa initiem un transfer si sa ne asiguram ca obtinem primul transfer gratuit (fara comision). Daca vrei sa initiezi un transfer acum, continua cu Pasul 2 mai jos (daca te razgandesti, vei putea anula transferul oricand).
Nota: Pasul 1 trebuie urmat o singura data – la inceput – pentru a ne crea contul. Pasii 2 si 3 (de mai jos) vor trebui repetati oricand vei dori sa faci un nou transfer.
Nota: Tu (expeditorul) vei avea nevoie de un card sau cont bancar ca sa poti trimite banii, dar beneficiarul nu are nevoie nici de cont WorldRemit, nici de cont bancar.
Pasul 2 – Initiaza un transfer de bani online
Poti reveni la Pasul 2 cand esti pregatit sa transferi banii, sau putem incepe direct acum. Daca tocmai ai terminat Pasul 1, atunci sari direct sub Poza 5 mai jos pentru ca esti deja autentificat pe WorldRemit.
Daca ai revenit la articol mai tarziu, atunci va trebui sa ne autentificam intai.
Intra din nou pe site-ul WorldRemit (click aici) si apasa Login in dreapta-sus.
Introdu adresa de e-mail si parola cu care te-ai inregistrat, apoi apasa butonul albastru Login (ca in Poza 5 mai jos).
Apasa pe Choose a country to send to si alege tara in care vrei sa trimiti bani (vezi chenarul rosu in Poza 6 mai jos – unde eu am ales Romania).
Asadar, in exemplul acesta eu voi transfera bani din Marea Britanie in Romania.
Dupa ce ai selectat tara beneficiarului, apasa butonul albastru Get started.
Urmeaza sa alegem ce fel de transfer vrem sa initiem.
WorldRemit ofera in total 4 tipuri de transfer, insa pe noi nu ne intereseaza Airtime top-up (folosit pentru reincarcarea cartelelor SIM, dar nu pentru transfer de bani).
Asadar in acest ghid ne vom axa pe cele 3 metode importante de transfer:
- Bank Deposit – banii vor fi depusi direct in contul bancar al destinatarului (serviciu similar cu TransferGo, destinatarul are nevoie de un cont bancar).
- Cash Pickup – banii vor fi ridicati direct cash (la una dintre aceste locatii). Destinatarul poate ridica banii instant imediat dupa plata, fara cont bancar.
- Mobile Money Transfer – banii vor fi depusi instant in contul Vodafone M-Pesa al destinatarului. Actualizare: din pacate serviciul M-Pesa nu mai este disponibil in Romania din 1 Decembrie 2017.
Aceste tipuri de transfer nu sunt disponibile mereu. Apasa pe Select service ca in Poza 7 mai jos (chenarul rosu) pentru a vedea ce metode de transfer sunt posibile.
Disponibilitatea acestor servicii depinde de ruta de transfer aleasa. In exemplul meu, pentru ruta Marea Britanie – Romania, sunt disponibile toate cele 3 metode.
Pe alte rute de transfer ar putea fi disponibil doar Cash Pickup, de exemplu. Asadar vezi ce servicii sunt oferite pe ruta ta si alege tipul de transfer cel mai potrivit tie.
Eu am ales Cash Pickup in acest exemplu, dar pasii urmatori sunt asemanatori indiferent de metoda. Desigur, daca alegi Bank Deposit atunci va trebui sa introduci si datele contului bancar al destinatarului.
Urmeaza sa introduci suma de trimis si valuta in care vrei sa ajunga banii.
Sa zicem ca vrem sa ajunga 100 EUR in Romania, iar noi vom plati transferul in GBP (lire sterline) din Anglia. Uita-te la Poza 8 mai jos si vezi primul chenar rosu.
In prima casuta din chenar, Receive inseamna Primește – il lasam asa, inseamna ca vom specifica ce suma vrem sa primeasca destinatarul.
In a doua casuta este scrisa valuta in care vor ajunge banii. Da click pe casuta si vei vedea ce valute sunt disponibile pentru ruta aleasa de tine.
In final, in a treia casuta specificam suma de ajuns la destinatar.
Sub chenarul rosu ni se arata suma de trimis (91.81 GBP), comisionul de transfer (2.99 GBP), totalul de platit (94.80 GBP) si ni se confirma ca destinatarul va ridica exact 100 EUR. Cand esti pregatit sa confirmi, apasa butonul verde Send.
Apropo! La pasul anterior ni s-a aratat si schimbul valutar asociat tranzactiei, adica 1 GBP = 1.09 EUR.
Cursul de schimb valutar real (cel de pe Google) era la acel moment de 1 GBP = 1.10 EUR (vezi Poza 9 mai jos).
Cursul de schimb real de pe Google este cunoscut ca mid-market rate si este cursul cel mai avantajos pentru client – aceeasi curs valutar 100% corect la care bancile cad de acord sa schimbe bani intre ele.
Asadar adaosul WorldRemit la cursul valutar real este de sub 1%.
Insesizabil comparat cu cei minim 3% si pana la 10% taxati de banci (sau chiar Paypal) si agenti (inclusiv Western Union si Moneygram) cand schimbi valuta in modul traditional.
Asadar stim ca nu aruncam bani la gunoi pe comisioane nejustificate sau pe taxe ascunse in cursul de schimb valutar cum e cazul cu alte servicii populare in Romania.
In continuare vom introduce datele beneficiarului (persoana careia ii trimitem bani). Daca e primul tau transfer cu WorldRemit, atunci lasa New recipient in primul camp (ca in Poza 10 mai jos).
Datele despre destinatar vor fi salvate aici, iar data viitoare putem alege numele lor dand click pe New recipient in loc sa fie nevoie sa le scriem datele de fiecare data.
Scriem numele complet al destinatarului, urmand aceleasi reguli legate de prenume si nume mijlocii pe care le-am discutat la Pasul 1 cand ne-am creat contul (adica ne asiguram ca numele este in conformitate cu un act de identitate al destinatarului).
Completam adresa la Address Line 1 – numele si numarul strazii ar trebui sa fie suficient. Introducem orasul la City / Town.
Introducem numarul de telefon al destinatarului in campul Mobile phone, in format international. In exemplul de aici, pentru Romania prefixul international este +40.
WorldRemit a scris deja prefixul, asadar scriem numarul de telefon mobil fara primul 0 (zero) – incepem direct cu 7. Optional putem scrie si e-mailul destinatarului ca sa fie anuntat cand primeste banii.
La Sending reason trebuie sa precizam motivul transferului. In cazul meu am ales Sending fund to self (adica imi trimit bani mie de pe un cont pe altul).
Alte optiuni sunt Property payment (plata pentru un imobil), Purchase of services (plata pentru servicii achizitionate) si Family or friend support (transfer catre familie sau prieteni).
Ca sa obtii primul transfer gratuit trebuie sa apesi Enter a Promo Code (vezi chenarul verde din Poza 10 mai jos) si sa introduci codul FREE (exact la fel ca in poza), apoi apasa Apply.
Un Discount de 2.99 GBP (in cazul meu) va aparea (ca in chenarul albastru din Poza 10). Daca apare, atunci promotia e inca valabila si reducerea (primul transfer fara comision) a fost confirmata – prin urmare ne-au ramas de platit doar 91.06 GBP.
Apasa Next ca sa trecem mai departe.
Urmeaza sa alegem metoda de plata a banilor pe care ii vom transfera.
Poti face transferul online rapid de pe un card bancar in limita a £3.000 per transfer (alege Debit/Credit card), sau poti folosi Internet Banking – personal folosesc si recomand varianta cardului.
Ultimele detalii pe care trebuie sa le introduci sunt despre tine.
Ca in Poza 12 mai jos, completeaza urmatoarele detalii (cele cu * sunt obligatorii, restul sunt optionale):
- Gender – Male daca esti barbat, Female daca esti femeie.
- Date of birth – data ta de nastere (ziua / luna / anul).
- Mobile Phone – numarul tau de mobil. Prefixul este completat automat, deci fii atent la formatul numarului (in functie de tara in care locuiesti).
- Home Phone – numarul tau de acasa. Personal nu am telefon acasa dar campul e obligatoriu, asadar am scris din nou numarul de mobil.
- Your address – incepe sa scrii adresa in acest camp si WorldRemit va incerca sa o gaseasca automat.
Alege o adresa din cele gasite de WorldRemit, si verifica sa fie scrisa bine in campurile nou-aparute mai jos. Daca adresa ta nu a fost gasita, atunci alege orice adresa dar sterge-o ulterior cand apar toate campurile si introdu adresa ta corecta.
Campurile importante sunt Building no. / Name (numarul sau numele cladirii sau locuintei), Street (numele strazii), City / Town (orasul), si Postcode (codul postal).
Daca datele sunt corecte, apasam butonul albastru Next.
Urmeaza sa platim transferul online cu un card bancar, la Pasul 3.
Pasul 3 – Achita transferul cu un card bancar
Pentru a pastra acest ghid cat mai simplu, voi explica cum sa achiti transferul cu un card bancar. Asta este cea mai sigura si rapida metoda, insa dezavantajul este ca nu poti transfera mai mult de £3.000 sau €3.000 pe zi folosind un card bancar.
Daca ai nevoie sa transferi mai mult, atunci plata prin Internet Banking ramane cea mai buna optiune – dar pasii exacti vor depinde de banca unde ai contul deschis, desi ar trebui sa fie intuitivi ca in cazul TransferGo.
Asadar, in campul Card Number scriem numarul lung care apare pe fata cardului. Bifeaza Save My Card daca vrei sa iti fie memorat numarul cardului ca sa nu fii nevoit sa-l scrii din nou cand faci urmatorul transfer (ca in Poza 13 mai jos).
In campul Cardholder Name scrie numele tau, exact asa cum apare el pe card (cel mai probabil cu majuscule).
In campul Expires scriem data de expirare a cardului – intai luna (07 pentru Iulie, de exemplu) apoi anul (19 pentru 2019, de exemplu).
In campul CSC Number scriem codul din 3 cifre de pe spatele cardului (poza de mai jos te va ajuta sa-l gasesti, vezi cele 3 cifre inconjurate cu rosu).
Verificam ce suma urmeaza sa platim de pe card (in exemplul din Poza 13 ni se confirma suma de £91.06 pe care o vom plati) si apasam butonul verde Pay Now, apoi asteptam sa fie procesata tranzactia.
Procesarea tranzactiei poate dura intre 10-30 secunde. Nu da refresh site-ului si nu apasa alte butoane, doar asteapta incarcarea completa a paginii.
Nota: daca ai card VISA, uneori vei fi nevoit sa introduci o parola imediat dupa ce apesi butonul Pay Now. Ar trebui sa stii care este aceasta parola – in caz contrar, adreseaza-te bancii care ti-a eliberat cardul pentru a o recupera.
Nota: daca ai intampinat vreo problema, probabil nu ai introdus datele cardului corect – sau banca a refuzat tranzactia (pentru ca nu ai bani suficienti pe card pentru achitarea transferului, de exemplu).
Daca ai destui bani dar totusi nu ti se accepta plata, atunci suna la departamentul de carduri al bancii tale (adica la numarul de telefon scris pe spatele cardului tau) si in 90% din cazuri vei rezolva problema in doar cateva minute prin telefon.
Daca ai introdus datele corect si nu a existat vreo astfel de problema cu plata, atunci vei vedea urmatorul mesaj care iti confirma ca tranzactia a fost efectuata cu succes:
Ai aici un cod unic al tranzactiei (al doilea chenar rosu) de care beneficiarul va avea nevoie daca ai ales optiunea de ridicare bani cash, precum si chitanta tranzactiei daca dai click pe link-ul pentru a o vedea (primul chenar rosu).
Codul unic al tranzactiei il vei primi de asemenea si pe e-mail, deci nu trebuie sa-l notezi. Chitanta va arata ca in Poza 15 mai jos, afisandu-se si aici inca o data numarul tranzactiei.
Vei primi confirmarea ca banii sunt pe drum (inclusiv chitanta si numarul tranzactiei) si pe adresa ta de e-mail.
Felicitari! Tocmai ai facut primul tau transfer gratuit cu WorldRemit!
Daca ai ales metoda Cash Pickup (ridicare bani direct cash), atunci banii vor putea fi ridicati de catre beneficiar oricand dupa doar 10 minute de la achitarea transferului.
Pentru metoda Cash Pickup beneficiarul va merge sa ridice banii la orice sediu SpeedTransfer din Romania (click aici pentru lista completa) sau la orice sediu CONTACT din Moldova (click aici pentru lista).
Exista astfel de sedii in majoritatea oraselor din Romania si Moldova (cu multiple sedii in orasele mari). Poti ridica banii primiti prin WorldRemit inclusiv in 4 locatii din Bucuresti, respectiv in zeci de locatii din Chisinau.
Pentru ridicarea banilor beneficiarul va avea nevoie de codul unic al tranzactiei si de un act de identitate oficial (buletin, permis, pasaport).
Banii cel mai probabil vor fi ridicati in EURO. Daca e nevoie ii poti schimba in RON direct la ghiseul SpeedTransfer de unde ai ridicat banii – desi te sfatuiesc sa te asiguri ca ti se ofera un curs valutar avantajos intai, in special pentru sume mari.
Daca ai ales metoda Bank Deposit (depunere bancara), atunci banii vor ajunge in sub 24 de ore (in zilele lucratoare) direct in contul bancar al beneficiarului, exact ca si serviciul oferit de TransferGo.
Despre contul M-Pesa
Actualizare: din pacate serviciul M-Pesa nu mai este disponibil in Romania din 1 Decembrie 2017. Serviciul Mobile Money Transfer al WorldRemit ramane insa valabil pentru alte tari.
Mobile Money Transfer este un tip de transfer oferit de WorldRemit prin care poti trimite bani in Romania instantaneu, direct in moneda RON, intr-un cont de tip Mobile Money.
Beneficiarul nu are nevoie nici de un cont bancar si nici macar de Internet pentru a primi bani prin aceasta metoda, pentru ca toate operatiunile legate de contul lui Mobile Money se fac prin SMS.
In Romania, momentan Vodafone este singura firma de telefonie la care iti poti deschide un cont de tip Mobile Money, iar M-Pesa este numele de brand pe care compania il foloseste pentru acest serviciu.
Tine minte, M-Pesa si WorldRemit sunt doua servicii complet separate.
M-Pesa este un cont asociat cu numarul tau de telefon mobil, unde poti primi, pastra si de unde poti cheltui bani. Contul tau M-Pesa poate fi comparat cu un cont bancar sau cu un cont Paypal in acest sens, doar ca administrarea contului este facuta strict prin telefon. “Banca” contului tau M-Pesa este Vodafone.
WorldRemit este o companie internationala separata, care ofera transferuri internationale de bani la comisioane mici, si prin care poti trimite bani direct intr-un cont M-Pesa de la Vodafone.
Pentru a primi bani prin aceasta metoda, beneficiarul are nevoie doar de un cont Vodafone M-Pesa. Oricine poate deschide si folosi un astfel de cont.
Singurul lucru de care ai nevoie este un act de identitate la tine cand vizitezi oricare dintre sediile M-Pesa din Romania, si iti vei putea face un cont pe loc.
Operatiunile legate de contul M-Pesa se fac prin SMS, asadar orice telefon e suficient de performant pentru utilizarea unui astfel de cont si nu este necesar un smartphone.
Cand trimiti cuiva bani in contul lor M-Pesa prin WorldRemit, suma va fi disponibila instant. Beneficiarul va putea merge la orice sediu M-Pesa pentru a-i ridica cash (sunt sute de sedii M-Pesa disponibile in tara la noi, click aici).
Un alt avantaj major al M-Pesa este ca oricine are buletin isi poate face un astfel de cont in care sa primeasca banii, astfel varsta minima la care poti avea si primi bani in contul tau M-Pesa prin WorldRemit este de 14 ani.
Daca vrei sa-ti faci cont sau sa afli mai multe despre M-Pesa in Romania, click aici.
Verificarea identitatii
Cum este cazul si cu celelalte servicii de transfer online de acest tip (de exemplu TransferGo), si WorldRemit iti va cere sa-ti verifici identitatea la un anumit punct.
Acest lucru este necesar prin lege, WorldRemit fiind regulat de autoritatile financiare competente din Marea Britanie.
Ti se va cere sa-ti verifici identitatea de obicei inainte de al doilea transfer pe care il vei face cu ei, sau inaintea primului transfer in cazul in care vrei sa trimiti din prima o suma suficient de mare (peste £700 GBP sau echivalentul in moneda ta).
Partea buna e ca tot procesul este rapid si sigur. Doar scanezi sau faci o poza cu telefonul unui act de identitate (pasaport, permis de conducere, buletin), o incarci pe site-ul WorldRemit, si ai rezolvat.
Ulterior vei putea face transferuri in continuare fara alti pasi sau intrebari suplimentare din partea companiei.
Ce te rog sa faci acum…
Toti avem un prieten care lucreaza in strainatate, sau care trimite bani in sau din strainatate platind comisioane uriase. Tu pe cine cunosti care foloseste Western Union, Moneygram, Paypal sau alt serviciu scump de trimis bani international?
Trimite-le te rog acest articol si ajuta-i economiseasca! Alternativ, daca ti-a placut articolul, te rog sa-i dai un Like folosind butoanele de mai jos!
Pentru orice alte probleme sau intrebari, lasa-mi un comentariu – de obicei raspund in sub 24 de ore. De asemenea, ii poti contacta direct pe cei de la WorldRemit, aici.
Nu au un numar de telefon in Romania, dar au in Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Germania, si altele (da scroll in jos si click pe Call us ca sa vezi numerele).
Sper ca ti-a fost de ajutor articolul!
Pe data viitoare,
Andrei Atudorei
Actualizare 2019 (Iunie): din pacate serviciul M-Pesa nu mai este disponibil in Romania. Asadar nu se mai pot primi bani in Romania prin serviciul Mobile Money Transfer al WorldRemit, insa aceasta metoda ramane valabila in alte tari.
WorldRemit este in continuare singurul serviciu de acest tip care iti permite sa trimiti bani international ieftin cu ridicare direct Cash in anumite tari, dar si cu o acoperire mare si comisioane foarte mici la transferurile internationale bancare.
Romanii care au incercat deja WorldRemit au inceput sa scrie recenzii pe site-ul independent TrustPilot, unde iti povestesc cum a fost pentru ei. Poti citi recenziile scrise in limba romana, aici!
Intre timp am publicat si ghidul nostru complet Cum trimiți bani internațional fără să arunci bani pe comisioane? — care iti arata inca 2 metode ieftine de trimis bani international inafara de WorldRemit, fiecare cu avantaje unice. Citeste-l, promitem ca vei afla ceva nou si util!
Bogdan
Buna,
As dori sa stiucare este suma maxima care poate fi transferata din Canada catre Romania si ce comisioane ar fi percepute dinspre aceasta destinatie spre Romania.
Multumesc.
Bogdan
Andrei Atudorei
Salut Bogdan,
Din Canada spre Romania ai ca optiuni WorldRemit (ghidul de mai sus, primul transfer gratuit) si TransferWise (ghid aici).
Suma maxima la ambele servicii depinde de mai multi factori, si variaza mult in functie de ce verificari / documente trimiti catre ei. In general ar trebui sa fie intre aproximativ €1000 (inainte sa le trimiti poza cu act de identitate) si pana la €20.000 sau chiar nelimitat (daca le trimiti acte complete, dovada de adresa, dovada de provenienta a banilor pe cale legala).
Afla mai multe in articolul meu de aici (cauta intrebarea frecventa despre suma maxima TransferGo spre sfarsitul articolului).
Comisioanele sunt mici (3-4 CAD, primul transfer 0 CAD daca folosesti ghidul de mai sus). Ratele de shimb valutar reprezinta cea mai mare diferenta intre servicii (poti compara WorldRemit si TransferWise), dar diferentele sunt mici si ambele sunt in general mai bune decat cursurile de schimb oferite de banci.
WorldRemit cred ca e un pic mai scump, desi nu-ti poate spune nimeni sigur (variaza mult in functie de ruta si de suma, plus dupa cum am spus diferentele sunt mici). Dar prin ei poti trimite bani in Romania catre orice cont bancar RON sau EUR, sau chiar cu ridicare Cash de la sediile SpeedTransfer.
Succes!
Catalin
Salut ! Am transferat si eu o suma de bani dupã cardul meu la un prieten în Rusia (cash) si nu a primit banii . Specific ca : am primit codul cu care trebuia sa ridice banii , a fost la bancã si cei de acolo au spus cã nu a fost facut nici-un trasfer referitor la codul respectiv. Menționez cã suma de bani pe care am transferato nu mai exista în contul meu ( deci , transferul sa facut ) . Deasemenea menționez cã nu am primit banii înapoi , și nici destinatarul nu a putut sã îi ridice. Sunt deja 15 zile de când am facut transferul. Ce este de facut în cazul ãsta. Mulțumesc !
Andrei Atudorei
Salut Catalin,
Personal nu am facut niciodata un transfer pe ruta asta — ba chiar acum am aflat de la tine ca serviciul Cash Pickup e disponibil si in Rusia.
Dar uite unde banuiesc ca ar putea fi problema.
WorldRemit lucreaza in parteneriat cu diferiti agenti de plata din tarile in care ofera metoda Cash Pickup. In Rusia, acest partener e reteaua CONTACT cu toate locatiile unde opereaza ei. Poti gasi o lista cu aceste locatii din fiecare oras din Rusia, cu tot cu nr. lor de telefon si alte detalii, aici (click si selecteaza orasul de unde ridica prietenul tau banii).
Cand merge la banca sau la oricare din acele locatii ca sa scoata banii, prietenul tau trebuie sa spuna ca a primit banii prin reteaua CONTACT, si apoi sa le dea codul de transfer pentru cautarea in baza de date CONTACT (la care banca sau locatia respectiva ar trebui sa aiba acces).
E posibil ca locatia in care a fost el sa nu (mai) fie partener CONTACT (sau pur si simplu sa fie incompetent angajatul de la ghiseu). De multe ori acesti angajati nu au auzit niciodata de WorldRemit, ei stiu doar sa caute codul acela intr-o baza de date.
Din acest motiv iti recomand sa-i spui prietenului tau sa incerce in mai multe locatii — ca sa-i fie mai usor, poate sa sune si sa spuna la telefon ca a primit bani prin CONTACT si sa-i intrebe la telefon daca pot verifica acel cod si sa ii spuna daca poate ridica transferul de la ei.
Sa contacteze 2-3 ghisee care sigur sunt parteneri CONTACT si apar pe site (linkul pe care ti l-am dat mai sus), ori fizic ori la telefon. Daca raspunsul e acelasi (nu exista un transfer), atunci iti recomand sa contactezi WorldRemit aici (gasesti si numere de telefon mai jos in pagina dar din pacate doar in engleza, franceza, etc. dar fara limba romana).
Explica-le situatia, si vezi ce-ti spun ei. In cel mai rau caz iti vor returna banii.
Imi pare rau pentru asteptare (si probabil nervi). Din pacate la astfel de sisteme unde se lucreaza cu multi parteneri, baze de date, etc. — mai apar si greseli uneori.
Sper sa se rezolve usor, te rog sa revii aici si sa ne spui cum s-a solutionat pana la urma. Mult succes!
PS: poti citi informatii despre cum sa anulezi transferul si sa ceri banii inapoi aici. Dar, pe scurt, nu poti face asta automat (trebuie oricum sa le scrii un mesaj sau sa-i suni pe cei de la WorldRemit).
Catalin
Bunã ziua ! Mulțumesc pentru toate informatile. Din fericire am primit banii înapoi , dar a durat aproximativ 15 zile. Mulțumesc !
Andrei Atudorei
Din pacate asta e dezavantajul major la WorldRemit (comparat cu TransferGo de exemplu), e avantajos ca au serviciul cash pickup dar e dezavantajos ca comunicarea uneori lasa de dorit (atat intre ei si partenerii lor precum CONTACT, cat si intre ei si clienti).
Per total e un serviciu ok, majoritatea transferurilor se intampla fara probleme, dar daca esti nenorocosul care intampina o problema, dureaza un pic mai mult sa dai de ei decat ar dura pe TransferGo (unde ii suni direct la Bucuresti si in 1-2 zile e rezolvata treaba). Dar nu au cash pickup 🙂
Imi pare rau pentru problema si asteptarea intampinate, sper sa gasesti o alternativa mai buna.
Multumesc mult ca ai revenit sa ne spui cum s-a rezolvat.
Mult succes!
Czika
Buna ziua! Vreau sa trimit niste bani in Canada. Unde pot vedea locatiile ghiseelor worlremit? Trimit unei persoane mai in varsta si vreau sa stiu in Toronto sau Auroro adresele de unde ar putea ridica banii cash. Va multumesc!
Andrei Atudorei
Buna ziua,
WorldRemit nu cred ca au ghisee pentru transferuri cash in Canada din pacate. Ghiseele mentionate in ghidul de mai sus sunt in Romania si in Moldova.
Va recomand sa creati un cont bancar pentru persoana careia ii trimiteti, sau alternativ sa folositi contul bancar al unei cunostinte de acolo care ii poate inmana banii. Asa ar fi cel mai ieftin si mai rapid sa trimiteti bani acolo.
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, mult succes!
Catalina
Buna ziua,in Chisinau de unde pot ridica banii trimisi din SUA?
Andrei Atudorei
Buna ziua,
Daca au fost trimisi cu ridicare Cash prin WorldRemit atunci ar trebui sa-i puteti ridica de la orice sediu CONTACT. Vedeti aici lista completa cu sediile lor din Chisinau. Gasiti acolo adresele si programul de lucru al fiecaruia, alegeti un sediu care e aproape de dvs.
Succes!
Eugeniu
Dacă vreau sa transfer din Republica Moldova in SUA, unde trebuie sa meargă sa ridice banii Cash beneficiarul? Și cum se numește transferul? ( gen Contact) Mersi
Andrei Atudorei
Salut Eugeniu,
Din pacate nu poti transfera bani din Republica Moldova prin WorldRemit deocamdata, poti doar sa primesti bani acolo.
De asemenea si serviciul de ridicare bani cash este disponibil doar in anumite tari (unde exista parteneriate cu operatori de tipul SpeedTransfer sau Contact). In SUA nu exista un astfel de operator momentan, deci banii pot fi primiti doar intr-un cont bancar acolo.
Imi pare rau, mult succes!
Adrian
Buna.eu folosesc transfergo de ceva vreme dar am văzut ca pot transfera direct cu cardul prin worldremit. Deci din contul meu de la banca transilvania pot transfera către o tara din Europa? Atașez cardul în aplicația world remit și comisionul cât e pana la urma?sa nu mă taxeze banca transilvania cu 15 euro (spetze Swift )…
Andrei Atudorei
Salut Adrian,
Da, poti transfera bani direct cu cardul prin WorldRemit. Cardul nu trebuie “atasat” — doar introduci datele ca sa platesti transferul (ca la Pasul 3 explicat in articol mai sus). Urmeaza pasii din articol (este totul explicat pas cu pas acolo) si vei avea si primul transfer gratuit.
Comisionul este foarte asemanator cu TransferGo (uneori un pic mai mic, alteori un pic mai mare, in functie de ruta transferului) — diferentele sunt foarte mici, neglijabile. Nu te va taxa banca pentru ca din punctul de vedere al bancii tu doar faci o plata online (exact ca atunci cand cumperi ceva de pe eMag, de exemplu) — si nu un transfer international. Nu taxeaza nicio banca taxa SWIFT pentru cumparaturi online 🙂
Sper ca ti-am fost de ajutor, scuze pentru raspunsul intarziat. Daca mai ai intrebari scrie-mi aici si raspund cu placere. Mult succes!
Ion
Grecia intră in aria acoperită de worldremit?
Andrei Atudorei
Buna ziua,
Da, WorldRemit au acoperire inclusiv in Grecia.
Mult succes!
Alin
Contul M-Pesa de la Vodafone nu mai este disponibil de la 1.12.2017, trebuie actualizat articolul. In rest, foarte bune si utile informatiile, felicitari!
Andrei Atudorei
Salut Alin,
Multumesc mult pentru observatie! Vom actualiza articolul cat mai curand.
O zi buna!
Mihai
Foarte interesant.Cel puțin pentru mine este ceva nou.Voi informa și lămurii pe mulți alții.
Mulțumesc
Andrei Atudorei
Mersi pentru comentariu Mihai, ma bucur ca ti-a placut articolul. Succes!
Robert
O intrebare daca imi permiti . N-am citit s-au n-am fost atent , din Romania in Romania se poate trimite de ex. euro(din provincie la Buc.)?Mersi
Andrei Atudorei
Salut Robert,
WorldRemit ajuta doar la transferurile internationale, nu si la cele locale cum esti tu interesat.
In cazul tau, daca ai cont bancar iti recomand sa faci transfer bancar direct (din contul tau in contul destinatarului) – prin Internet banking daca ai, sau la ghiseul bancii daca nu. Asta e cea mai rapida, simpla si ieftina varianta. Chiar daca nu ai cont bancar (sau daca persoana careia ii trimiti banii nu are cont bancar), tot merita intrebat la o banca ce solutii au (probabil iti vor recomanda Western Union sau Moneygram).
Alternativ poti intreba la sediile Speedtransfer si/sau Smith & Smith. Mai au si statiile OMV un serviciu de transfer de bani de la orice benzinarie a lor catre orice alta benzinarie din tara. Solutii locale sunt multe 🙂 intreaba si vezi unde e mai convenabil (mai ales daca faci transferuri periodic) – dar din nou, daca ai cont bancar, aproape 100% sigur asta va fi cea mai buna varianta.
Succes!