59.633 de plugin-uri WordPress…
Acesta era numarul total de module gratuite disponibile pe platforma WordPress in Martie 2024.
Dar nu toate aceste module iti vor fi utile. De obicei, vei avea nevoie in medie de 5-12 module pentru a crea un site de succes. Mai multe pentru site-uri complexe, mai putine pentru site-uri simple.
Gasesti optiuni practic nelimitate pentru customizarea site-ului tau WordPress – de la module simple pentru galerii de imagini, pana la module profesionale pentru crearea unui magazin online.
Asadar vom explora impreuna cele mai utile si mai populare plugin-uri pentru site-ul tau.
CONȚINUT
Ce este un modul sau plugin WordPress?
11 module utile în general pentru orice tip de site
5 module pentru acceptarea plăților – vânzări online
3 module care te ajută să faci design-uri profesionale
Ce este un modul sau plugin WordPress?
Modulele sau plugin-urile WordPress sunt exact ca aplicatiile de pe telefon.
Cand cumperi un telefon nou, ai din start functionalitatile de baza. Poti primi si trimite apeluri, dar nu poti chema din prima un Uber. Ai nevoie sa instalezi o aplicatie pentru asta.
Cand creezi un site WordPress, ai din start functionalitatile de baza. Poti vizita site-ul tau, dar nu poti avea un formular de contact in el. Ai nevoie sa instalezi un modul pentru asta.
Iar cum telefonul are o platforma unde poti cauta aplicatii noi, la fel si WordPress are o platforma unde poti cauta module care sa adauge functionalitati noi site-ului tau.
11 module utile in general pentru orice tip de site
Vom explora intai cele mai bune module gratuite care sunt utile in general – pentru orice tip de site.
1. UpdraftPlus
UpdraftPlus iti permite sa faci copii de siguranta – adica backup-uri – ale site-ului tau.
Astfel, daca vreodata apare orice tip de problema cu site-ul, vei putea oricand sa revii la o copie anterioara fara sa iti pierzi datele sau munca.
UpdraftPlus iti permite sa faci oricand un backup, pe care il poti salva atat pe site cat si in propriul tau calculator. Ulterior, il poti accesa si reveni oricand la acea versiune din trecut a site-ului.
Copiile de rezerva pot fi salvate gratuit inclusiv in cloud – de exemplu pe Dropbox sau Google Drive.
2. Yoast SEO
Yoast SEO te ajuta sa optimizezi site-ul tau pentru motoarele de cautare precum Google.
Iti permite sa ajustezi manual lucruri precum titlurile si descrierile care sunt afisate in rezultatele Google cand este afisat site-ul tau. Aceste optimizari pot aduce pozitii mai bune – site-ul tau va aparea mai sus in cautari.
Bunele practici in SEO se schimba periodic, astfel incat poate deveni dificil sa tii pasul cu ele.
Din fericire, un plugin SEO precum Yoast se ocupa de asta pentru tine si te ajuta sa iei decizii mai bune pentru optimizarea paginilor. Vei primi sugestii de imbunatatiri si chiar optimizari automate pentru paginile site-ului.
3. Really Simple SSL
Really Simple SSL te ajuta sa implementezi un certificat SSL pe site-ul tau.
Un certificat SSL ofera o conexiune sigura la site-ul tau si reduce posibilitatea ca datele introduse de vizitatorii tai sa fie interceptate de altcineva.
Implementarea certificatelor SSL este o practica foarte importanta pe care o folosesc toate site-urile de incredere. Really Simple SSL face asta pentru tine automat si gratuit.
Daca intampini vreodata o eroare de tipul insecure website, instaleaza acest modul si de cele mai multe ori va rezolva automat orice problema pentru tine.
4. WPForms
WPForms iti permite sa creezi orice fel de formular vrei, fie ca e pentru contact, feedback, abonare, sau plati.
Este un plugin foarte usor de folosit, cu ajutorul caruia poti crea formulare de la zero sau poti folosi sabloanele oferite gratuit la instalare.
Toate formularele pe care le creezi sunt responsive, adica se vor adapta fara probleme la orice dispozitiv, fie ca e calculator sau smartphone.
5. WPCode
WPCode este un plugin foarte simplu care iti ofera posibilitatea sa adaugi cod suplimentar pe site-ul tau.
De exemplu, ca sa integrezi servicii precum Google Analytics, Google Search Console, sau pixelul de la Facebook, ti se va cere sa adaugi niste cod de programare in paginile site-ului.
WPCode iti permite sa adaugi acest cod cu usurinta, fie ca trebuie sa adaugi cod HTML, PHP, CSS, sau JavaScript. Te scapa de teama ca vei altera codul principal al temei WordPress si ca vei strica site-ul.
6. LiteSpeed Cache
LiteSpeed este un modul WordPress care va imbunatati viteza de incarcare a site-ului tau, ceea ce insemna de multe ori si o pozitie mai buna in rezultatele Google.
LiteSpeed aduce viteze de incarcare incredibile in special daca site-ul tau este gazduit pe un hosting care foloseste tehnologia Litespeed – precum Chemicloud.
Site-ul pe care il citesti acum este gazduit pe Chemicloud si foloseste modulul LiteSpeed pentru viteza. Daca vrei sa vezi de ce am ales aceasta combinatie, poti citi aici despre avantajele LiteSpeed.
7. Wordfence
Wordfence este un plugin de securitate. Te ajuta sa-ti protejezi site-ul WordPress impotriva hack-urilor.
Te poti gandi la el ca la un antivirus pentru site-ul tau. Va bloca automat atacurile asupra lui si va preveni actiunile neautorizate.
Pe langa asta, ofera si sfaturi si modalitati simple pentru a-ti securiza mai bine site-ul.
8. Duplicate Page
Duplicate Page este un plugin care iti permite sa creezi copii ale postarilor sau paginilor tale.
Te poate ajuta sa lucrezi mult mai rapid, daca ai de creat mai multe pagini similare.
Daca de exemplu vrei sa creezi o noua pagina bazata pe una existenta, acest plugin te va ajuta sa incepi prin a clona intai pagina existenta. Apoi nu-ti ramane decat sa faci modificarile necesare.
9. Social Photo Feed
Social Photo Feed iti permite sa afisezi automat cele mai recente poze postate de tine pe retele de socializare precum Facebook sau Instagram.
Poti vedea un exemplu la minutul 45:33 din acest video, unde am afisat in design-ul blogului nostru ultimele postari din pagina de Instagram.
Modulul preia automat postarile, deci site-ul va fi actualizat oricand publici ceva nou pe social media.
10. Polylang
Polylang este un modul gratuit care te ajuta sa traduci site-ul tau WordPress in mai multe limbi.
Un astfel de plugin poate fi folositor daca publicul tau este unul international si vrei sa le oferi vizitatorilor o experienta personalizata in limba lor nativa.
11. Akismet
Modulul Akismet blocheaza mesajele spam din comentarii si din formularul de contact.
Askimet verifica si filtreaza toate comentariile, apoi le trimite pe cele mai suspicioase direct in categoria Spam.
De acolo le poti verifica tu insuti, si sa le stergi permanent sau sa le aprobi manual daca au fost trimise acolo din greseala. Dar in experienta noastra, Akismet nu face aproape niciodata greseli.
5 module pentru acceptarea platilor – vanzari online
Modulele de aici te ajuta sa incasezi bani online, direct de pe site-ul tau.
1. WP Simple Pay
WP Simple Pay iti permite sa accepti plati cu cardul pe site-ul tau prin procesatorul de plati Stripe.
Stripe este cel mai popular procesator de plati din lume. WP Simple Pay iti permite sa il integrezi in site-ul tau si sa accepti plati, in doar cateva click-uri.
Vizitatorii vor putea plati cu orice fel de card bancar, Apple Pay, Google Pay, si altele.
2. Easy Digital Downloads
Easy Digital Downloads este alegerea ideala atunci cand vrei sa vinzi produse digitale precum ebook-uri, template-uri sau alte produse similare pe site-ul tau.
Plugin-ul integreaza pe site-ul tau functionalitatile unui magazin online, iar vizitatorii vor avea optiunea de a adauga produse in cos si de a plati folosind un card, PayPal, Google Pay si Apple Pay sau alte modalitati.
3. WooCommerce
WooCommerce este cea mai populara platforma de eCommerce din lume. Cu WooCommerce poti transforma orice site WordPress intr-un magazin online complet functional.
Peste 163 de milioane de magazine online folosesc WooCommerce – plugin care iti pune la dispozitie tot ce ai putea avea nevoie vreodata pentru a vinde produse online.
4. LifterLMS
LifterLMS iti permite sa incarci si sa vinzi cursuri online pe site-ul tau WordPress.
Vei putea crea cursuri oreganizate pe sectuni si lectii interactive, iar studentii isi vor putea monitoriza progresul. Il poti folosi cu Elementor, Gutenberg sau Divi pentru a crea paginile cursului.
Doar membrii site-ului care au platit pentru un anumit curs vor avea acces la el – iar plata poate fi facuta direct pe site, fie prin card daca integrezi Stripe, fie prin Paypal.
5. bbPress
bbPress iti permite sa transformi site-ul intr-un forum de discutii.
bbPress le permite vizitatorilor sa isi creeze un cont, sa isi personalizeze profilul, si sa comunice public sau privat intre ei. E alegerea perfecta daca vrei sa creezi o comunitate in jurul site-ului tau.
3 module care te ajuta sa faci design-uri profesionale
Aceste module te ajuta sa faci design-uri mai profesionale si, daca este necesar, mai complexe.
1. Elementor si Elementor Pro
Elementor este cel mai popular constructor vizual de pagini – sau website builder. Iti permite sa creezi design-uri moderne simplu si rapid, intr-un mod vizual, fara sa ai nevoie de cunostinte de programare.
Elementor este varianta gratuita a modulului, perfecta pentru majoritatea site-urilor simple de prezentare. Iar Elementor Pro este varianta platita care vine cu functionalitati in plus.
Poti vedea in tutorialul de aici cum am creat un design profesional folosind Elementor gratuit – pe care mai apoi am continuat sa il imbunatatim folosind Elementor Pro.
Am folosit Elementor – varianta gratuita – si in ghidul nostru despre cum sa faci un website pas cu pas.
2. Unlimited Elements for Elementor
Unlimited Elements iti permite sa adaugi si mai multe elemente de design noi in Elementor, gratuit.
Unlimited Elements deschide noi posibilitati pentru design-urile realizate cu Elementor. Iti permite sa adaugi elemente noi precum liste, animatii, carusele pentru postarile de pe blog, si altele.
3. Essential Addons for Elementor
Essential Addons, la fel ca Unlimited Elements, adauga functionalitati noi in Elementor – gratuit.
Din nou, Essential Addons deschide noi posibilitati pentru design-ul tau. Iti permite sa adaugi elemente noi precum tabele de preturi, rubrica de intrebari frecvente – precum cea care urmeaza mai jos, si altele.
Intrebari frecvente despre modulele WordPress
Cate module WordPress pot instala?
Nu exista o limita a numarului de module pe care le poti instala.
Teoretic, daca modulele folosite sunt bine concepute si nu irosesc resurse inutil, atunci poti sa ai sute de module instalate fara ca ele sa ingreuneze site-ul.
De aceea este important sa instalezi mereu module populare – deci bine-testate de altii inaintea ta – si care au, preferabil, un numar mare de recenzii pozitive.
Modulele WordPress sunt gratuite?
Majoritatea modulelor WordPress sunt complet gratuite.
Totusi, unele module gratuite ofera si variante premium pe care le poti cumpara daca vrei sa beneficiezi de anumite functionalitati aditionale sau personalizate.
Cum alegi cele mai bune module?
Cand vrei sa instalezi un modul nou, trebuie sa tii cont de 3 lucruri:
- Popularitatea si numarul de instalari – cu cat mai mare numarul de instalari, cu atat mai mari sansele sa fie un modul bun pe care sa te poti baza pe termen lung. Vei vedea numarul de instalari afisat in sectiunea Module a site-ului tau.
- Data ultimei actualizari – un modul bun poate sa aiba sute de mii de instalari, dar daca nu a mai fost actualizat de peste 1 an, sunt sanse mari ca el sa fi fost abandonat si sa cauzeze probleme de compatibilitate in timp.
- Recenziile – ideal ar fi ca toate modulele pe care le folosesti sa aiba un numar mare de recenzii pozitive si o nota medie de peste 4 stele.
Cat timp te limitezi la a folosi module care se incadreaza in aceste recomandari, poti sta linistit ca site-ul tau va continua sa functioneze in parametri excelenti pentru multi ani de-acum incolo.
Fara frica de a intampina viteze de incarcare scazute sau defecte de aspect si compatibilitate.
Ce module WordPress folosesc eu?
Incep cu instalarea modulului Starter Templates ca sa creez rapid un design profesional pe tema Astra, tema #1 din lume – exact cum explic in tutorialul pas cu pas cum sa faci un site.
Daca urmaresti tutorialul meu vei vedea ca pe langa Astra, modulul Starter Templates mai instaleaza automat Elementor pentru ajustarea design-ului si WPForms pentru formularul de contact.
Apoi instalez UpdraftPlus pentru backup-uri, LiteSpeed pentru viteza, si Yoast SEO pentru Google.
De aici incolo variaza de la proiect la proiect. Pentru site-uri de prezentare pretentioase, bloguri, sau magazine online, de obicei mai adaug Elementor Pro, Unlimited Elements, si/sau Essential Addons.
IMPORTANT
Instalez si alte module daca proiectul o necesita, dar asta este baza solida de la care pornesc.
Evit sa instalez module noi pentru modificari non-esentiale, pentru ca modulele multe maresc riscul de probleme si conflicte intre ele pe viitor.
Poti invata pas cu pas cum sa faci un site ca la carte, in tutorialul nostru. Il gasesti si pe YouTube.
Sper ca ti-a fost de ajutor acest articol! Daca ai orice fel de sugestie sau intrebare, o poti lasa oricand in comentariile de mai jos! Sau scrie-mi un comentariu si spune-ne ce module WordPress folosesti 🙂
Scrie un Comentariu