Daca vrei sa fii propriul tau sef, trebuie sa fii productiv. De ce?
Pentru ca vei fi singurul care te va motiva sa lucrezi si care va decide ce faci cu tot timpul pe care il ai.
Pentru ca daca vei fi propriul tau sef, tot timpul tau va fi liber.
Nu va mai exista nimeni care sa te impinga de la spate sa faci ceva si nimeni care sa-ti zica exact ce sarcina ai de indeplinit acum pentru a castiga banii pe care in mod normal i-ai primi la salar.
Acum, sunt sigur ca stii sentimentul nasol pe care il ai la sfarsitul unei zile in care ti-ai planificat sa faci ceva important, dar n-ai reusit din lipsa de motivatie.
E valabil fie ca vorbim despre lucrul la un proiect, invatatul, scrierea unui articol pentru blogul tau sau pur si simplu incercarea de a te adapta la un nou program.
Cand nu reusesti sa faci ce iti propui dar in loc de asta pierzi vremea pe orice nu prezinta utilitate reala in dezvoltarea ta (de obicei facebook), sunt sigur ca la sfarsitul zilei ramai cu un sentiment negativ si cu o parere proasta despre sine.
Asadar, hai sa-ti prezint o tehnica care pe mine m-a ajutat sa devin de 3 ori mai productiv cu maxim 15 minute alocate zilnic.
Planificarea pentru imbunatatirea productivitatii
Este primul si cel mai important lucru pe care-l poti face ca sa nu mai pierzi vremea si sa devii inzecit mai productiv. De ce?
Pentru ca e unealta care iti arata mereu exact ce ai de facut in drumul tau spre a indeplini un scop in mod normal greu de realizat! Planificarea te ajuta sa ramai focusat pe un anumit lucru pentru o perioada lunga de timp.
Una din extensiile legii lui Pareto spune ca daca in loc sa muncesti vei dedica doar 20% din acel timp planificarii, vei obtine cu 80% mai multe rezultate in aceeasi perioada de timp.
Asadar, uite care sunt cei 3 pasi simpli dar esentiali ai planificarii eficiente:
1) Stabileste-ti scopul principal
Care e scopul, visul tau? Pentru ce te trezesti dimineata? Ce vrei sa realizezi?
Vrei sa strangi 10.000€ ca sa-ti cumperi o masina faina? Vrei sa te dezvolti pana la nivelul la care vei reusi sa seduci orice femeie iti place?
Vrei sa iti faci un blog din care sa castigi X suma de bani, scriind despre ce te pasioneaza si cunoscand oameni interesati de aceleasi domenii ca si tine?
Sau poate esti artist si vrei sa-ti organizezi propriul spectacol la care sa vina, sa spunem, 10.000 de oameni pentru prima oara – dar nu stii de unde sa incepi.
Cum poti realiza toate astea?
Primul pas e simplu dar foarte important. Ia acum o foaie de hartie sau creeaza un document text pe desktop si scrie in el ce vrei sa realizezi, scopul tau principal pentru urmatoarea perioada.
Te rog doar de data asta sa ai incredere in mine si sa aloci doar 5 minute din timpul tau chestiei asteia.
Daca amani, vor fi sanse din ce in ce mai mici sa mai faci vreodata pasul asta care iti poate schimba total modul in care iti vei petrece timpul pretios in urmatoarea perioada.
Poti scrie doua – trei scopuri mari, dar nu ti-as recomanda mai multe de atat. Sa zicem ca iti propui sa realizezi lucrurile astea pe care le notezi in urmatorul an de zile.
In urmatorii pasi, vom imparti sarcina uriasa in cat mai multe sarcini mici, realizabile in momentul asta. Care e ideea?
Creiereul uman nu are capacitatea sa inteleaga ce are de facut cand i se dau sarcini abstracte, precum “sa iau nota mare la examen” sau “sa devin bogat”.
Daca in schimb imparti o sarcina abstracta greu de realizat in mai multe sarcini mici si abordabile in momentul asta, vei reusi sa-ti atingi si cele mai greu de indeplinit scopuri.
2) Planul pe termen mediu. Ce trebuie sa realizezi ca sa-ti atingi scopul?
Urmatorul pas e sa stabilesti ce sarcini intermediare (pasi) ai de urmat. Creeaza un nou fisier sau treci pe o noua pagina in agenda ta pentru acest al doilea plan.
Personal, imi impart un scop mare in sarcini mai mici, pe care le pot rezolva in decursul a o luna de zile. Imi fac un astfel de plan o data pe luna si il detaliez pentru fiecare dintre cele 4 saptamani.
Daca vrei sa-ti faci un blog, de exemplu, iti poti propune ca in prima saptamana sa te documentezi si sa planifici exact ce ai de facut.
In urmatoarea saptamana vei pune la punct detaliile tehnice: iti faci rost de hosting, inveti sa instalezi platforma WordPress, etc.
In a treia saptamana ti-ai putea propune sa scrii 5 articole de baza, iar in a patra saptamana ai putea sa termini orice nu e gata inca si sa-l lansezi.
3) Fa-ti un plan zilnic cu sarcinile cele mai importante pe care le ai pentru ziua respectiva
Daca pana acum modul in care am scris sarcinile nu a fost atat de important, aici se schimba lucrurile.
Planul tau zilnic trebuie sa contina numai sarcini realizabile acum, lucruri pe care creierul tau le poate prelua si poate intelege „ok, deci trebuie sa fac asta”.
Exemple de sarcini abstracte, neintelese de creierul uman:
Sa studiez pentru examen.
Sa lucrez la blog.
Iata aceleasi exemple, reformulate pentru a fi usor de inteles si pentru a te face sa treci rapid la treaba cand le citesti:
Sa citesc si sa fac rezumatul paginilor de la 98 pana la 105 din cartea de marketing.
Sa scriu articolul Cum am devenit de 3 ori mai productiv in 15 minute si sa il public pe blog.
Observi cum in al doilea exemplu, sarcinile sunt clar delimitate? Astfel, vei sti exact ce ai de facut si nu vei pierde timpul gandindu-te „oare ce am vrut sa spun cand am scris asta?”
Modul in care iti redactezi sarcinile pare un detaliu minor, dar are un impact urias in cresterea productivitatii zilnice.
Foarte multi oameni pierd o gramada de timp pur si simplu pentru ca nu stiu ce au de facut in momentul asta in drumul lor spre a-si atinge scopul maret la care viseaza.
Care-i rezultatul? Daca ma plictisesc, in loc sa fac ceva productiv care sa ma apropie de scopul meu, prefer sa stau pe facebook si sa pierd timpul.
Planul pe termen scurt iti ofera solutia! Cand ti se intampla urmatoarea data sa nu stii ce ai de facut, pur si simplu arunca o privire pe planul zilnic.
Vei afla imediat care e sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti acum pentru a-ti atinge scopul pe termen lung.
Cand iti faci planul zilnic si cat dureaza?
De obicei, imi fac planul pentru ziua urmatoare cu o seara inainte. Daca nu sunt presat de timp, cateodata prefer sa il las pentru dimineata si il scriu in timp ce imi beau cafeaua.
Nu dureaza mai mult de 15 minute.
Realizarea planului zilnic nu trebuie sa fie un motiv de stres, e destul de lejer de fapt. Fa-l cat timp te relaxezi sau cand faci ceva ce oricum ai face in momentul acela al zilei.
Un alt lucru important cand iti faci planul pe termen scurt este sa nu il modifici dupa ce te-ai apucat de el!
Daca apar sarcini urgente in cursul unei zile, amana-le pe ziua urmatoare! Pur si simplu noteaza-le undeva pentru a te ocupa de ele maine si uita-le complet!
Doar in cazul in care chiar e urgent si nu sufera absoult deloc amanare merita sa intrerupi ceea ce faci si sa te ocupi de urgenta. De fiecare data cand intrerupi o activitate, vei pierde foarte mult timp incercand sa te reapuci.
Studiile au aratat ca dureaza minim 15 minute pentru a-ti reintra in starea de flow, cea in care te poti concentra pe un anumit lucru fara sa-ti fuga mintea in alta parte.
De asemenea, nu uita ca majoritatea urgentelor nu sunt atat de urgente cum par.
Daca vrei sa-ti maximizezi eficienta si productivitatea nu te lasa usor intrerupt de la ceea ce faci, pentru ca pauza te va distrage pentru o mai lunga perioada de timp.
Reciteste de macar 2-3 ori pe zi planul pe termen scurt si asigura-te ca te tii de el. Sarcinile pe care le-ai indeplinit deja le poti bifa drept facute ca sa-ti fie mai usor sa tii evidenta.
E recomandat ca la sfarsitul fiecarei zile sa-ti notezi undeva cat la suta din sarcinile pe care ti-ai propus sa le faci le-ai dus la bun sfarsit. Astfel, cand vei avea o saptamana cu o productivitate de peste 80% zilnic, vei fi motivat sa continui la fel ca sa nu strici media cu o zi in care ai doar 20%.
In general, daca reusesti sa mentii o medie de peste 70% productivitate, te descurci foarte bine.
Mai multe tehnici de management al timpului
Pe mine m-au ajutat foarte mult principiile prezentate de Bogdan Vaida pe blogul lui, Castiga Timp.
Daca vrei sa afli mai multe despre managementul timpului si metode precum tehnica Rosiei (Pomodoro) care e folosita cu succes de foarte multi bloggeri faimosi din strainatate, viziteaza-l!
Te provoc sa incerci si tu!
Cititul este doar o parte a invatarii. Daca nu aplici lucrurile astea, iti pierzi timpul citind articole. Si ai ajuns aici tocmai ca sa te opresti din pierdut timpul, nu?
Pentru oamenii de succes, timpul este cel mai scump lucru pe care il pot cumpara. Timpul tau cat valoreaza pentru tine?
Inceteaza sa-ti mai pierzi timpul pretios si incearca tehnica planificarii! Eu am aplicat-o si o aplic in continuare, cu rezultate care ma uimesc mereu! Dupa ce incerci, revino si impartaseste-ne rezultatele pe care le-ai avut!
PS: Daca ti-a placut articolul, te rog sa-i dai un share! Chestia asta ma ajuta enorm sa transmit mesajul mai departe. Mersi! 🙂
PPS: Data viitoare, am in plan sa vorbim despre cele doua tipuri de motivatie si cum te poti folosi de ele ca sa nu-ti mai pierzi entuziasmul pe care il ai la inceputul unui proiect.
Chestiile astea functioneaza pentru orice lucru vrei sa faci – fie el crearea unui blog sau mersul la sala. Daca vrei sa te anunt cand apare, baga mailul in casuta de mai jos!
Pe data viitoare,
Andrei Atudorei
Un om
Super util, pe înțelesul oricui. Sper sa mobilizeze multa lume articolul tau. Pe mine deocamdată m a ajutat psihic. Dar sa trecem la fapte!
Valentin
Foarte bun si extrem de util acest articol. Cum ai zis si tu: cititul e doar o parte a invatarii. Asa ca am pus totul in practica. Tocmai am terminat prima zi si sunt multumit de rezultate. Maine va fi putin mai challenging, dar vreau sa reusesc!
All the best and keep it awesome!
Andrei Atudorei
Salut Vali, ma bucur ca ti-a placut si iti multumesc pentru comment! Ca de obicei, nimic mai awesome decat sa aflu ca ce scriu aici e de folos! 🙂