• Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Doar pe Internet

Cum să faci şi cum să economiseşti bani online.

Header Right

  • HOME
  • DESPRE
  • CONTACT

Cele 3 tipuri de feedback, Mircea Badea si cum haterii te ajuta sa evoluezi

Actualizat 15.02.2018 de Andrei Atudorei 4 Comentarii

Cele 3 tipuri de feedbackCand iesi din zona ta de confort pentru a face ceva nou, ceva ce nu face toata lumea, vei primi tot felul de reactii de la cei din jurul tau.

De fapt, multi oameni nu se apuca sa implementeze o idee foarte buna pe care o au tocmai pentru ca se tem de reactiile celorlalti.

Chestia asta se aplica in toate ariile vietii.

Daca esti gras si te apuci de sala ca sa slabesti cu siguranta vei primi incurajari, dar vor exista mereu acei hateri care sa-ti dea feedback de tipul „ce grasule, chiar crezi ca ai vreo sansa sa dai jos alea 100 kg in plus?”.

Exact acelasi lucru se intampla si cand iti faci un blog sau incepi un proiect. Vei intalni tot felul de reactii. Cei care gasesc munca ta utila te vor incuraja, dar cu siguranta vei primi si reactii care te vor influenta negativ la nivel emotional.

Ia uite-l si pe asta ce face…

Reactii care te vor face sa crezi ca munca ta nu e buna si ca nu mai are rost sa continui. Oricat incerci sa nu tii cont de parerile astea, stii ca in adancul tau te afecteaza si te influenteaza negativ.

Realitatea e ca cei care te incurajeaza si carora le place munca ta vor fi mereu mult mai multi decat cei 5% care te descurajeaza, indiferent ca vrei sa schimbi ceva la persoana ta sau ca vrei sa te apuci de un proiect precum un blog.

Acum, intrebarea e – esti sigur ca vrei sa-ti pese atat de mult de parerea unor oameni care nu fac nimic inafara de a-i critica pe altii din invidie?

A unor oameni care prefera sa stea in zona lor de confort mereu si sa se uite in curtea vecinilor, in loc sa incerce sa faca ceva cu mana lor? Esti sigur ca parerea lor e mai importanta decat tine si cum te simti tu facand ceea ce faci?

Esti sigur ca vrei sa dai celor 5% invidiosi care nu vor realiza nimic in viata asta, importanta mai mare decat restului de 95% oameni de calitate care te plac si care apreciaza ce faci?

Asadar, hai sa vedem cum clasificam feedbackul primit de la cei din jur, cand ar trebui sa ne pese de el si in ce masura.

Cele 3 tipuri de feedback

Daca vrei sa ai succes si sa te mentii motivat spre a lucra la ideea ta, e esential sa stii cum sa primesti toate cele 3 tipuri de feedback: pozitiv, negativ si distructiv. Toate au parti bune si parti rele:

1) Feedbackul pozitiv

Te urmaresc de ceva vreme si imi place ce scrii. As vrea sa faci mai multe materiale pe partea tehnica a unui blog, pentru ca acolo am cele mai multe intrebari. Mersi si keep up the good work!

Feedback pozitivAsta e feedbackul pozitiv.

Scopul celui care scrie feedbackul pozitiv este de incurajare.

Cel care iti ofera tipul asta de feedback iti apreciaza munca si e foarte probabil sa vrea sa mai citeasca lucruri asemanatoare de la tine si in viitor.

Efectul feedbackului pozitiv asupra ta, ca blogger, este de crestere si motivare. Oamenii care iti ofera feedback pozitiv sunt printre cei mai valorosi pentru tine.

Ei sunt cei care iti incearca ideile, care obtin rezultate si care te recomanda prietenilor si celor care considera ei ca ar putea beneficia citind blogul tau.

Iar ca blogger, este esential sa se vorbeasca despre tine si sa oferi oamenilor rezultate prin ceea ce scrii. Pentru ca daca cineva are o anumita problema si tu ii oferi solutia, fii sigur ca va vorbi despre tine si cu alti oameni care trec prin aceeasi problema.

Asta inseamna ca mai multa lume va pune la incercare solutia ta, vor obtine rezultate si vor vorbi despre tine la randul lor.

Sa oferi solutii reale pentru probleme comune e cea mai buna cale de a te raspandi in mod viral: scrii ceva ce aduce oamenilor un anumit rezultat, cei care obtin rezultatul vorbesc despre tine mai departe, iar vizitele la articolul respectiv cresc exponential.

Cand primesti feedback pozitiv, e important sa nu-l supraapreciezi. Mi s-a intamplat ca prea mult feedback pozitiv in lipsa celui negativ sau chiar distructiv sa ma demotiveze.

Chiar daca ti se ofera impresia ca faci totul bine, nu renunta sa te gandesti la noi solutii si moduri prin care poti imbunatati calitatea a ceea ce oferi.

2) Feedbackul negativ

M-a plictisit rau articolul asta, nici n-am apucat sa-l citesc pana la capat ca as fi adormit. Imi placea mai mult cum scriai inainte. Daca tii neaparat sa faci o schimbare, atunci ar trebui sa faci X si Y diferit.

Feedback negativAsta e feedbackul negativ.

Scopul celui care scrie feedbackul negativ este imbunatatirea muncii tale.

Cel care il ofera apreciaza ce faci si mai mult, vrea sa devii mai bun, deci iti ofera ideile lui pentru a-ti atinge scopul. De multe ori, astfel de idei din exterior iti pot deschide mintea asupra unor lucruri pe care tu probabil nu le vezi.

Efectul feedbackului negativ este de imbunatatire a continutului si, implicit, de crestere. Cand il primesti, incearca sa vezi ideea din spatele a ceea ce scrie omul respectiv.

Gandeste-te ce nu i-a placut mai exact si ce ai putea face ca sa imbunatatesti lucrul respectiv – mai ales daca mai multi oameni sustin acea parere.

Apreciaza-l pe cel care ti-l ofera. Gandeste-te ca a facut efortul sa citeasca un articol care nu i-a placut, dupa care a investit timp ca sa-ti scrie parerea lui pentru ca tu sa imbunatatesti ceea ce faci.

A depus mult efort doar ca sa ajunga mesajul lui la tine, deci e clar interesat de ce scrii. Personal, feedbackul negativ e cel pe care incerc sa-l apreciez si valorific cel mai mult.

3) Feedbackul distructiv

Blogul tau e de rahat. N-o sa te citeasca nimeni niciodata, asa ca lasa-te rapid.

Haterii si feedbackul distructivAsta e feedbackul distructiv. Cei care il ofera sunt asa-zisii hateri, cei care nu fac nimic decat sa imparta parerea lor nasoala despre orice ii inconjoara.

Cel care trimite feedbackul distructiv nu are niciun scop. Haterii sunt pur si simplu invidiosi, cel mai probabil nu au realizat nimic in viata asta si au o gramada de timp de pierdut.

Sunt genul de oameni care se simt depasiti de cei care fac ceva, dar totusi nu vor sa incerce nimic cu mana lor pentru a se dezvolta pe ei insisi. In loc de asta, prefera sa faca tot posibilul pentru a-i trage pe cei din jur in jos.

Efectul rau al feedbackului distructiv este de descurajare. Diferenta dintre feedbackul distructiv si cel negativ e ca primul nu-ti da nicio idee despre ce nu i-a placut omului, deci habar nu ai de unde sa iei problema ca sa o rezolvi.

De aceea e cel mai bine sa-l ignori si chiar sa-l stergi, ca sa nu-ti amintesti de el. Pentru ca nu are niciun scop si singurul efect pe care-l poate avea asupra ta e cel de descurajare, e mai bine sa-ti pastrezi blogul curat si departe de astfel de pareri nefolositoare.

Nu vrei sa-ti oferi ocazia sa recitesti feedback distructiv in viitor, pentru ca nu poate iesi nimic benefic din asta. N-ai face decat sa pierzi energie si timp valoros.

Efectul bun al feedbackului distructiv e de crestere. Feedbackul distructiv este in unele cazuri mult mai benefic pentru blogul tau decat cel pozitiv. Cum asa?

E destul de simplu. Cei care il ofera vor vorbi despre tine mai departe, probabil la modul „ia uite ce blog nasol are asta, intra si tu aici sa vezi”.

Totusi, unii din cei care vor ajunge pe blogul tau dintr-un asemenea link nu vor impartasi aceeasi parere cu cel care o emite. Imagineaza-ti ca doar 1% din oamenii care ajung asa pe blogul tau te plac. Deja a devenit foarte benefic feedbackul asta! 🙂

Ca exemplu, stiu ca a existat acum ceva timp un conflict intre Arhi – un tip care avea un blog personal relativ popular – si Mircea Badea.

Arhi a scris pe blog ceva despre Badea, care a aflat si s-a inflamat cand a citit articolul. Ca rezultat, a citit postul lui Arhi in direct la Antena 3, sub pretextul „uite ce prost e ăsta, ce a scris despre mine”.

Rezultatul? Eu (ca multi altii!) am ajuns sa citesc blogul lui Arhi din pura curiozitate! Mai tarziu, a inceput sa-mi placa si sa mai arunc o privire pe siteul lui din cand in cand, ca sa vad ce-a mai facut.

Asadar, cine a iesit mai castigat din toata povestea? Arhi, cu zecile (poate sutele) de mii de noi vizitatori pe care i-a adus Badea pe blogul lui? Sau Badea, care nu a facut decat sa-si descarce nervii pe acum-faimosul blogger?

Daca nu ma insel, haterul a vorbit despre Arhi in doua emisiuni separate, doua seri la rand. Ba chiar i-a dat si poza pe post, sub pretextul „uite, grasul asta a scris despre mine ieri”.

A fost atat de bun feedbackul asta distructiv pentru Arhi, incat uneori ma intreb daca nu cumva l-a platit pe Mircea pentru reclama pe care i-a facut-o :). Dar chiar si asa, exemplul tot ar ramane relevant.

Cat timp nu-l lasi sa te afecteze emotional, feedbackul distructiv e foarte benefic pentru tine si pentru popularitatea blogului tau.

Concluzie

Lasa-te motivat de orice feedback primesti! Orice tip de reactie a vizitatorilor e buna pentru motivatia ta si e esentiala pentru cresterea popularitatii blogului tau!

Feedbackul tau

Cum ti s-a parut articolul? Ai vreo sugestie pentru mine? Te rog sa-mi lasi un comment! 🙂

De asemenea, m-ar ajuta foarte mult daca ai da un share articolului folosind butoanele din stanga sus!

Mersi si pe data viitoare,
Andrei Atudorei

INSCRIE-TE IN COMUNITATE!

Vrei sa te tin la curent cu cele mai noi metode prin care poti economisi bani online?

Scrie adresa ta de e-mail in casuta de mai jos si alatura-te comunitatii noastre!

Iti voi trimite din cand in cand pe e-mail articole utile ca cel de mai sus, precum si oferte speciale valabile exclusiv pentru membrii comunitatii!

Reader Interactions

Comentarii (4 în total)

  1. costel

    12/05/2013 at 13:43

    Blogul tau e de rahat. N-o sa te citeasca nimeni niciodata, asa ca lasa-te rapid.

    Glumesc :))))), chiar mi-a placut articolul asta, o sa ma abonez la newsletter

    Răspunde la acest comentariu
    • Andrei Atudorei

      12/05/2013 at 19:18

      Ma bucur ca ti-a placut, si ca avem un simt al umorului asemanator! 🙂

      Răspunde la acest comentariu
  2. Alex

    08/05/2013 at 08:22

    Foarte bun articolul mai ales ca te ajuta sa stabilesti in ce categorie intra comentariile. E bine sa ai categorii la comentarii mai ales pentru faptul ca la inceput lucrurile astea te pot descuraja si sa te faca sa renunti.

    Răspunde la acest comentariu
    • Andrei Atudorei

      08/05/2013 at 16:00

      Mersi pentru comment Alex, ma bucur ca ti-a placut 🙂

      Răspunde la acest comentariu

Scrie un Comentariu Cancel reply

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

După ce îl publici, comentariul tău va deveni vizibil pe site doar după ce este aprobat (de obicei aprobăm comentariile în sub 24 de ore). Facem asta ca să evităm spam-ul. Mulțumim pentru participarea la discuție!

Primary Sidebar

DOAR IN COMUNITATE

Vrei sa te tin la curent cu cele mai noi si eficiente metode prin care poti economisi bani online?

Iti voi trimite din cand in cand pe e-mail articole utile si oferte speciale valabile exclusiv pentru membrii comunitatii!

DOAR CELE MAI UTILE GHIDURI

Cum sa trimiti bani international ieftin

▸ Cum trimiți bani internațional fără să arunci bani pe comisioane?

Te-ai săturat să pierzi bani pe comisioane de fiecare dată când trimiți bani internațional? Aici îți arăt cum poți economisi sute de lei la fiecare transfer.

DOAR ARTICOLE POPULARE

  • ▸ Cum să faci un website WordPress în 3 pași simpli (2022)
  • ▸ Cum să faci un blog WordPress în 10 pași simpli (2022)
  • ▸ Cele două metode prin care îți poți crea propriul tău blog
  • ▸ Cum faci un transfer bancar internațional online Gratuit? 3 pași simpli (Bonus £10)
  • ▸ Revolut vs. Monese în România: Care este cel mai bun card? (2022)
  • ▸ Revolut România: Cum obții un Card Gratuit? 3 pași simpli

DOAR PE SOCIAL MEDIA

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube

DESPRE ANDREI ATUDOREI

Andrei Atudorei

Pasionat de dezvoltare personala, blogging şi Internet. Prefer sa caut solutii in loc sa ma plang de probleme.

Afla mai multe despre mine aici. Ma gasesti si pe facebook.

Copyright © 2013–2023 · Doar pe Internet